Hlavní navigace

Parallels Desktop 13

28. 9. 2017

Sdílet

 Autor: Parallels
Svět, alespoň ten počítačový, se již řadu let dělí na dva tábory, které kopají buď v dresu nakousnutého jablíčka nebo v dresu proroka z Redmondu. Pochopitelně jen ten jejich systém je ten jediný a zbytek je dílo ďábla. Na druhé straně ale existuje narůstající počet lidí, kteří na počítači hodlají užívat výhody obou systémů. A právě pro ně existují programy jako je Parallels, který se dočkal již třinácté verze.

V podstatě se jedná o software, s jehož pomocí si na počítači Apple nainstalujeme virtuální Windows, a je jedno, jestli máme Apple samostatný nebo ve firemní síti. Potom můžeme pohodlně přepínat (pokud používáme místo myši Trackpad, tak pouhým posunem prstu) a z obou systémů vybírat ty třešničky, které fungují lépe. Odpadne tak problém s relativně chudou nabídkou softwarů pro iMac.

Každá předchozí verze udělala pořádný kus kupředu.

Integrace mezi oběma světy je stále větší a většina funkcí je vlastně společná. Komu je sympatická Contana, může si ji plně dopřát. A vlastně víc než plně, protože vedle toho, že Contana jede ve Windows 10, tak pracuje v pozadí natolik šikovně, že ji si můžeme vyvolat z nativních aplikací Macu. Stačí tedy psát článek v Apple Pages a vyslovit přání a Contana naskočí přímo na macovém rozhraní a pokusí se vyhovět. Sice nevím přesně, proč bych to dělal, když mám k dispozici Siri, ale prosím, mohu si vybrat.

Mezi novinky patří podpora Touch Bar, který mají nejnovější verze MacBooků, s jeho pomocí si teď můžeme ovládat všechny programy balíku Windows Office.

Samotný program existuje ve třech verzích – Business Edition, která (mimo jiné) nabízí modul jedné aplikace, takže si můžeme vybrat jednu aplikaci z Windows a vůbec se nemusíme namáhat se založením virtuálních Windows. Verze Pro je mířená spíše na vývojáře a je orientovaná na budoucí iMac Pro díky své schopnosti konfigurovat virtuální počítač až na 128 GB paměti a nejvýkonnější procesory.

Vedle klasického rozdělení počítače na applovskou část a virtuální Windows můžeme využít nástroj Coherence, s kterým budou Windows 10 prakticky neviditelné a každá z aplikací Windows se spustí na Macové stránce jako nativní applovská aplikace.

Přidat Parallels samozřejmě znamená značnou zátěž počítače, proto se systém s každou novou verzí zrychluje. Tentokrát jsme se dočkali 100 procentního zvýšení spojení s Thunderbolt SSD a 47 procentního zrychlení celého systému.

Verdikt

Potřebujeme vůbec něco jako Parallels? Pokud jsme s Macem spokojeni a mimo balíku Office nic dalšího ze světa Windows nepotřebujeme, můžeme s klidem spát a ušetřit. Pokud ale skutečně některé programy napsané pouze pro Windows opravdu nutně potřebujeme, ale celý svět točící se kolem Microsoftu nám pije krev, bude to v každém případě výtečná investice. Parallels navíc nabízí něco, čímž se většina softwarových firem chlubit nemůže – splní všechno co slibuje, má jednoduché ovládání a prakticky nemá na současném trhu plnohodnotnou konkurenci. Investice 80 dolarů je potom jasnou nutností.

 

Pro: Rychlejší startování Windows, řada novinek

Proti: Nic

Celkem: 95 procent

soutez_casestudy

Výrobce: Parallels

Cena: od přibližně 80 eur (asi 2 tisíc korun) pro domácnosti a studenty

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.