Hlavní navigace

Pět kroků k maximální bezpečnosti Firefoxu - 2. díl

28. 6. 2013

Sdílet

Už nějakou dobu je Firefox od Mozilly vnímán jako jeden z nejbezpečnějších webových prohlížečů. Ovšem stejně jako u konkurence, i u Firefoxu závisí vše na konkrétním nastavení.

Předchozí díl

Ujistěte se, že máte povoleny bezpečnostní možnosti

Jako jiné populární prohlížeče i Firefox obsahuje pár základních nastavení bezpečnosti a soukromí. Přestože jich je většina standardně aktivovaných, měli byste zkontrolovat, jestli nebyly deaktivována.

Otevřete tedy menu Firefox a zvolte opět Možnosti. Ujistěte se, že je povolena první možnost, Vždy upozornit při pokusu o instalaci doplňku, aby žádný web nemohl sám od sebe bez vašeho svolení automaticky instalovat doplňky, neboť některé z nich mohou být nebezpečné. Potom se ujistěte, že jsou zaškrtnuty i dvě následující možnosti, Blokovat nahlášené útočné stránky a Blokovat nahlášené podvodné stránky, abyste měli zajištěnu další vrstvu ochrany proti malwaru a phishingu.

Dále zvolte panel Soukromí. Jestli chcete online více soukromí, vyberte první možnost, Informovat servery, že nechci být sledován, která by měla být nastavena jako výchozí. Přestože tato funkce nedokáže zamezit všemu sledování, sníží míru sledovanosti ze stránek, které tuto možnost podporují.

Nyní si zvolte panel Obsah. Abste zamezili vyskakování oken, která mohou být otravná a někdy dokonce obsahovat phishingovou reklamu, ujistěte se, že je zvolena první možnost: Blokovat vyskakovací okna.

Nakonec běžte do panelu Rozšířené, vyberte si tabulku Aktualizace a pokud zde není zvolena možnost Instalovat aktualizace automaticky, zvolte ji.

Pro více ochrany používejte doplňky

Zvažte instalaci následujících doplňků spojených s bezpečností, které vám poskytnou extra dávku ochrany:

NoScript vám pomůže určovat, které stránky mohou používat JavaScript, Silverlight, Flash a další integrovaný obsah, protože tento obsah může být využít k tomu, aby škodil – infikoval váš počítač malwarem nebo se pokusil o phishingovou akci.

Adblock Plus blokuje bannery, vyskakovací reklamy a video reklamy na webech, které často zabírají větší plochu než samotný kýžený obsah; tento doplněk navíc dokáže snížit riziko infekce adwarem či malwarem pomocí náhodného kliknutí. Jednotlivé stránky, u nichž není reklama tak agresivní, navíc můžete po instalaci Adblock Plus přidávat do výjimek (například PC World).

HTTPS Finder automaticky detekuje a aktivuje HTTPS/SSL šifrovaná připojení, pokud jsou k dispozici. To je skvělé pro snížení pravděpodobnosti toho, že by vám nějaký číhal na stejné Wi-Fi síti ukradl vaše přihlašovací údaje.

Xpnd.it! short URL expander umožňuje uživateli najet nad zkrácené odkazy a vidět tak pravou URL adresu a základní informace o stránce, takže víte, kam jdete, ještě než kliknete. Jestli vám tento prvek nebude fungovat, zkuste tento web.

CS24

Zkontrolujte a aktualizujte plug-iny

Kyberzločinci pravidelně zneužívají zranitelností v populárních plug-inech prohlížečů (jako je Java a produkty firmy Adobe) k infekcím a napadání počítačů. Většina výrobců plug-inů pravidelně vydává aktualizace, které obsahují záplaty na známé bezpečnostní mezery. Mnoho plug-inů je standardně nastaveno tak, aby aktualizace instalovalo automaticky nebo vás alespoň na dostupné aktualizace upozornilo. Stojí však za to si jednou za čas na aktualizace posvítit a pravidelně je kontrolovat. To nemusíte dělat „ručně“, ale můžete využít například Mozilla plug-in checker, případně pro ostatní prohlížeče třeba Qualys BrowserCheck.

Zdroj: IDG News Service

Byl pro vás článek přínosný?