Hlavní navigace

Pět nápadů na využití dalšího pevného disku - 2.díl

22. 6. 2015

Sdílet

 Autor: © Cowpland - Fotolia.com
Pořídili jste si nový pevný disk, ale ten starý vám ještě slouží? Nenapadá vás, jak byste mohli takový starší, ale funkční pevný disk využít?

Předcházející díl

 

Pevné disky a disky SSD patří mezi ty počítačové komponenty, u nichž platí, že čím jich je víc, tím lépe. Nejen že máte daleko více místa pro ukládání dat, ale také můžete využít prostor na dalším diku pro urychlení vašeho počítače nebo pro zálohu operačního systému, která váš operační systém zajistí pro případ havárie pevného disku.

Na následujících řádcích jsme pro vás připravili pět tipů pro využití dalšího vnitřního pevného disku nainstalovaného v počítači:

4. Vytvořte řešení proti ztrátě dat

Ze dvou disků můžete vytvořit diskové pole typu RAID 1, v němž se stejná data zapisují současně na oba disky. Toto řešení sice nijak nezrychlí práci vašeho počítače a v podstatě tím přijdete o kapacitu dalšího pevného disku. Na druhou stranu: pokud dojde k havárii jednoho z těchto disků, bude stále fungovat ještě ten druhý, takže nepřijdete o svá data, neboť budou uložena právě na tom druhém disku. Ovšem i zde je třeba, aby tento typ pole RAID podporovala základní deska vašeho počítače a aby oba disky měly stejnou kapacitu.

V tuto chvíli je zřejmě nejvhodnější doba, abychom si připomněli, že i v případě, že používáte diskové pole RAID 1, je třeba, abyste zálohovali svá data a ukládali je mimo vlastní počítač. A to je námět i k poslednímu tipu.

soutez_casestudy

5. Udělejte z interního pevného disku externí pevný disk

Vyndejte z počítače onen další pevný disk a vložte jej do krabice s rozhraním SATA-USB (pořídíte ji už za cenu okolo 200 Kč). Tímto způsobem vám vznikne externí pevný disk, který následně můžete použít pro zálohování.

A když už nic jiného, v každém případě se radujte z dalšího prostoru pro ukládání vašich dat! Až svůj nový pevný disk zaplníte, uvidíte, jak se vám prostor na onom starém disku ještě bude hodit!

Byl pro vás článek přínosný?