Hlavní navigace

Pět tipů pro bezpečné odebrání disku USB - 2.díl

30. 9. 2015

Sdílet

 Autor: © The Blowfish Inc - Fotolia.com
Pokud nechcete mít problémy s poškozenými soubory, vydržte a odolejte pokušení násilného odpojení disku. Namísto toho zkuste některé z námi navrhovaných řešení.

Předcházející díl

 

Pokud odpojíte externí disk USB ještě předtím, než se ujistíte, že to skutečně můžete udělat, pak si koledujete když už ne o katastrofu, tak alespoň o několik poškozených souborů. Přesně to totiž může způsobit náhlé a neočekávané odpojení úložiště. Dokonce jsme slyšeli i příběhy o úplném zničení vyměnitelných disků USB.

Pojďme se nyní podívat na to, jak bezpečně odpojit disk, když nám operační systém Windows tvrdí, že tato operace není bezpečná. Vyzkoušejte pěkně popořadě níže uvedených pět tipů, dokud alespoň jeden z nich nezafunguje.

3. Použijte nástroj třetí strany

Zkoušeli jsme testovat celou řadu zdarma dostupných aplikací, které by měly problémy bezpečného odebrání zařízení vyřešit. Bohužel ani jeden nefungoval tak, jak by měl. Proto vám alespoň doporučíme placený program USB Safely Remove, i když cena cca 500 Kč (po uplynutí 30denní zkušební doby) se nám zdá přece jen poněkud přemrštěná.

Po instalaci tato aplikace nahradí nástroje Bezpečně odebrat hardware, který je součástí operačního systému Windows, a jako taková se chová velmi podobně.

USB Safely Remove

Nicméně poté, co není možné bezpečně odebrat zařízení, vám prozradí, který program problém s odpojením způsobuje, a nabídne vám možnost buď program ukončit standardně, nebo dokonce dokáže jeho ukončení vynutit.

USB Safely Remove - problém s odebráním hardwaru

Pokud vás napadne (stejně jako nás), proč operační systém Windows jako takový tuto funkci nemá, pak vám bohužel nedokážeme odpovědět.

Je velmi pravděpodobné, že pokud si koupíte program USB Safely Remove, pak již nikdy kroky 4 a 5 potřebovat nebudete. Ale když nechcete utrácet…

4. Odhlaste se a následně se znovu přihlaste

Při odhlášení z uživatelského účtu se uzavřou všechny soubory a aplikace, které jste měli otevřeny, a to včetně těch, které mohly blokovat bezpečné odebrání úložného zařízení. Nicméně je to časově náročné a poněkud nestandardní a nepraktické řešení. Navíc musíte uložit a zavřít všechny právě otevřené soubory. Po přihlášení pak budete muset otevírat všechno znovu.

Navíc tato rada nemusí fungovat. Pokud totiž na stejném počítači je současně přihlášen i někdo jiný, může to být právě jeho soubor či aplikace, která blokuje bezpečné odpojení úložiště.

soutez_casestudy

Takže pokud nefunguje ani toto řešení, pak je zde ještě to poslední, které bude fungovat vždy:

5. Vypněte počítač

To je rada, která stejně tak nepraktická jako odhlašování a následné přihlašování a zabere ještě více času. Ale zato bude fungovat vždy. Stačí pouze vypnout počítač, odpojit externí disk a poté znovu spustit počítač. Nicméně pevně doufáme, že vám zafunguje kterékoliv řešení uvedené výše před tímto posledním.

Byl pro vás článek přínosný?