Hlavní navigace

Pevné disky Seagate obsahují nepříjemnou chybu

22. 1. 2009

Sdílet

Společnost Seagate informovala o tom, že plánuje co nejdříve opravit firmware u některých modelů svých magnetických pevných disků, které obsahovaly chybu, jež způsobovala jejich kompletní "zamrznutí" a následnou nefunkčnost.

Chyba se týká hlavních řad Barracuda 7200.11, DiamondMax 22 a SV35, jak potvrdil mluvčí Seagatu Ian D. O'Leary. Již v pátek vydal Seagate nový firmware pro rodinu disků Barracuda ES.2, která zahrnuje modely ST3250310NS, ST3500320NS, ST3750330NS a ST31000340NS, jež byly chybou také postižené. Více informací najdete na stránkách výrobce. Další opravy firmwaru pak mají následovat.

Nicméně nový firmware neopraví ty disky, které se již staly zcela nepoužitelné nebo jsou zablokované a je tedy hlavně preventivní, informoval dále O'Leary. Podle něj inkriminovaný problém nastal jen při shodě velmi specifických událostí, kdy v jejich důsledku pevný disk buď "spadl" nebo se zablokoval či případně přestal úplně fungovat. Seagate ovšem blíže neobjasnil podmínky, za kterých k tomuto selhání mělo dojít a to údajně proto, že se má jednat o informace velmi technického charakteru.

Data na takto postižených discích jsou však i po jejich pádu uložena stále bezpečně a bez poškození, jen jsou nepřístupná. Jako nápravu pak Seagate nabízí pro tento případ zdarma obnovu dat svým zákazníkům prostřednictvím své služby i365 data recovery service. Nicméně jedná se samozřejmě o velmi nepříjemnou komplikaci.

Firma konkrétně ve svém prohlášení tvrdí, že v ne příliš pravděpodobném případě, kdy dojde k chybě, budou uživatelská data pouze nepřístupná a nejedná se o jejich trvalou ztrátu.

Uživatelé na online fóru Seagate však tvrdí, že disky s chybným firmwarem například zamrzají zhruba po 30 sekundách při přenosu streamovaného videa nebo při čtení a zápisu nízkou rychlostí (což až tak nepravděpodobná situace zase není).

I přes vydání opravného firmwaru však pravděpodobně zůstane mezi uživateli řada disků s původním firmwarem, které může selhání potkat kdykoliv v následujících letech a kteří bez náležitých informací o této chybě mohou postižený disk vyhodit i se všemi daty jako nefunkční. Odhadované množství takto afektovaných disků sice nebylo zveřejněno, nicméně vzhledem k tomu, že Seagate patří mezi největší výrobce, je možné, že se bude jednat o poměrně velký počet (např. britská společnost Retrodata odhaduje, že v případě řady Barracuda 7200.11. může být takto postiženo zhruba 30 % všech prodaných disků).

Byl pro vás článek přínosný?