Hlavní navigace

PIN telefonu lze odhalit pomocí foťáku a mikrofonu

12. 11. 2013

Sdílet

 Autor: © Sergey Nivens - Fotolia.com
Vědci varují před nedostatečnou ochranou chytrých telefonů.

Týmu vědců z Cambridgeské univerzity se prostřednictvím nástroje nazvaného PIN Skimmer podařilo rozpoznat kód, kterým uživatelé aktivují svá zařízení.

„Zjistili jsme, že kameru, kterou lidé obvykle používají pro konferenční hovory nebo rozpoznávání obličeje, lze snadno zneužít,“ píší ve své zprávě autoři studie Ross Anderson a Laurent Simon.

Tohoto faktu využívá i program PIN Skimmer, který přes fotoaparát sleduje uživatelův obličej a pomocí mikrofonu zaznamenává zvuky při každém stisku dotykové klávesnice na displeji. Díky tomu program následně odhadne orientaci telefonu a přiřadí jednotlivé zvuky konkrétním číslicím.

„Jednoduše sledujeme, jak se váš obličej pohybuje při psaní na klávesnici. Sami jsme byli překvapeni tím, jak dobře to funguje,“ řekl Ross Anderson, který v Cambridge působí jako profesor bezpečnostních technologií.

Vědci svou technologii testovali na chytrých telefonech Google Nexus-S a Galaxy S3. Při zjišťování čtyřmístného kódu PIN byl program v 50 % případů úspěšný již po provedení pěti pokusů. U osmimístných přístupových kódů dosáhl 60% úspěšnosti po 10 pokusech.

Většina uživatelů používá kódy PIN k zamykání a odemykání svých telefonů. Stále častěji však tímto způsobem přistupují také k některých aplikacím, například do internetového bankovnictví. To vyvolává otázku, jestli by nemělo dojít k dočasnému zablokování některých funkcí telefonu při zadávání důležitých kódů.

„Například u příchozího hovoru potřebuje uživatel slyšet vyzvánění i ve chvíli, kdy odemyká svůj telefon, jinak by si mohl myslet, že volající zavěsil,“ píší vědci ve své zprávě.

Jedním z možných řešení je používání delších přístupových kódů. Tím by se však zhoršila jejich zapamatovatelnost a tedy i použitelnost. Jinou možností je náhodné rozložení čísel na klávesnici, což by ale podle vědců opět narušilo uživatelský komfort. Pak už ovšem zbývají jen otisky prstu nebo hlasová identifikace.

Vůbec nejdůležitější však podle vědců je, aby si byli vývojáři při vytváření aplikací tohoto rizika vědomi.

Byl pro vás článek přínosný?