Hlavní navigace

PMA 07

1. 4. 2007

Sdílet

PMA (Photo Marketing Association) je významný jarní veletrh se vším, co se týká fotografování, zejména s digitáln...


PMA (Photo Marketing Association) je významný jarní veletrh se vším, co se týká fotografování, zejména s digitálními fotoaparáty, ale i s videokamerami a mobilními telefony s fotoaparátem. Podobně jako každý rok, i letos se akce uskutečnila na přelomu zimy a jara, konkrétně 8.-11. března v Los Angeles.
MA 07 nepřinesl pro běžné uživatele zásadní technické novinky, avšak k vidění byla řada zajímavých přístrojů, na které stojí se za to podívat zblízka.
8 Mpix i pro začátečníky
PMA 07 jasně ukázala, že nové fotoaparáty musí mít buď nějaké speciální vlastnosti a pokud ne, tak minimálně rozlišení 8 megapixelů. Společnost Fujifilm si je toho dobře vědoma a na show předvedla FinePix A820, což je v zásadě obyčejný přístroj, ovšem s 8Mpix CCD senzorem a příznivou cenou 180 dolarů, ideální tedy pro občasné fotografy fotící za běžných podmínek běžné věci. Pokud by to přece jen nestačilo, za příplatek několika dolarů lze pořídit 9Mpix FinePix A900.
Oba modely mají čtyřnásobný optický zoom, světelnou citlivost ISO 800 a stabilizátor obrazu, což znamená optimalizovaný krátký čas expozice kompenzovaný zvýšením světelné citlivosti.
Mnoho zákazníků jistě uvítá, že v nastavení přístroje se zobrazuje nápověda pro jednotlivá nastavení i funkce.

Fotoaparát do tmy

Doba, kdy k digitálnímu fotografování byla potřeba spousta světla, je již pryč. Výrobci se dnes předhánějí v tom, kdo svůj výrobek vybaví větší světelnou citlivostí ISO. Avšak všechny nyní překonal nový Kodak EasyShare Z885, jehož maximální citlivost činí nevídaných ISO 8 000.
Dalo by se očekávat, že přístroj s takovouto citlivostí bude patřit mezi ty nejdražší, avšak cena Z885 s rozlišením 8,1 Mpix bude 200 dolarů, což je vzhledem k parametrům více než přijatelné. Mnoho přístrojů má problém fotografovat při nastavení ISO 800 a vyšším, ve výsledném obrazu je patrné množství digitálního šumu, proto by bylo zajímavé Z885 vyzkoušet v dostatečně tmavém prostředí, k tomu však naneštěstí přímo na veletrhu nebylo vhodné místo.
Mezi vlastnosti nového Kodaku patří stabilizace obrazu kombinující nastavení světelné citlivosti, dobu expozice a zaostřovací algoritmy pro co nejméně rozmazané fotografie. Samozřejmostí jsou různá automatická nastavení podle toho, co právě fotíte.
Z885 má 2,5" LCD displej a maximální pětinásobný optický zoom.

Pro domácí mazlíčky krásnější

Redukce červených očí při fotografování s bleskem je již běžnou výbavou fotoaparátů, proto je nutné vymyslet něco dalšího. A společnost HP něco dalšího vymyslela.
U snímků domácích mazlíčků, míněno domácích zvířat, efekt červených očí nevzniká, nicméně od jejich očí se blesk odráží, takže v lepším případě mají na fotografii svítící oči, v horším vypadají zmateně a v nejhorším pak jako by trpěli šedým zákalem. Proto je nový 7,2megapixelový HP Photosmart R837 vybaven technologií Pet-Eye Fix, která by měla uchovat obrázek vašich chlupatých přátel co nejvěrnější.
Další novinka je poněkud morálně pochybná a nezapře původ přístroje v anglosaském prostředí. Vlastně to není velká novota, je však realizována přímo ve fotoaparátu, nikoli ve fotostudiu či grafickém editoru R837 má režim, ve kterém se snaží udělat lidi na snímku opticky mladší, a to rozmazáním vrásek či kožních vad. K tomu přidává i "zeštíhlovací" režim použitý již v HP R927, který opticky zužuje postavu, resp. to, co je uprostřed zorného pole. Výsledek nebývá vždy příliš realistický, ale pokud se snažíte fotografovat někoho, kdo těžce snáší svou kulatější postavu, tohle může pomoci.
Co bude následovat? Že by optické odstranění pleši? Nebo nějaký režim, který nahradí obličej fotografovaného obličejem filmové hvězdy? Dnešní přístroje mají zkrátka řadu možností, ale jednu z nich určitě oceníte i na R837: velký 3" displej.
Na to vše si připravte 230 dolarů.

Fotoaparáty pro potapěče

Ne s každým fotoaparátem je nutné zacházet velmi citlivě Olympus m[mju:] 770SW je stavěn tak, aby odolal vodě, pádům, úderům i dalšímu pro jiné přístroje smrtelnému zacházení. Pevné kovově tělo ho ochrání i před pádem na zem z výšky 1,5 m a ponořit se s ním lze až do hloubky deseti metrů. Má zabudovaný manometr, který na displeji zobrazuje hloubku. Pokud byste chtěli fotografovat v ještě větší hloubce, musíte si přikoupit další ochranný box za přibližně 250 dolarů. U 770SW najdete i další drobné přednosti, například objektiv je pokryt speciální hydrofobní vrstvou, takže po vynoření čočka rychle oschne. V přední části fotoaparátu je zabudováno LED světlo pro focení v makro režimu, tedy pokud chcete vyfotit zblízka drobný objekt. Rozlišení senzoru je 7,1 Mpix, maximální je trojnásobný optický zoom.
Naproti tomu Pentax Optio A30 je vhodný pro méně náročné potapěče, spíše plavce, jež dávají přednost pobytu blízko hladiny, doporučená maximální hloubka pro přístroj činí tři metry. Jinak jsou parametry podobné 770SW 7 Mpix rozlišení, 3x zoom a propracované makro.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku