Hlavní navigace

Počítač dokáže rozpoznat, na která slova člověk myslí

4. 2. 2012

Sdílet

 Autor: © Tonis Pan - Fotolia.com
Tým vědců přišel na způsob jak pomocí mozkových vln a počítačové modelovací technologie číst lidské myšlenky.

Nová metoda, o které ve své reportáži informovala britská BBC, spočívá v analýze elektrických signálů z mozku, na jejichž základě je následně vytvořen počítačový model sloužící k rozpoznání slov, na která sledovaný objekt zrovna myslí.


Systém by měl najít uplatnění především ve zdravotnictví, kde by mohl sloužit ke komunikaci s pacienty v kómatu či jedinci trpícími tzv. syndromem uzamčení, při kterém u pacienta dochází ke kompletní paralýze ovladatelných svalů. Stejně tak se dá ale předpokládat jeho přínos i pro oblast spotřební elektroniky a elektronických her.


Za objevem stojí tým vědců z Kalifornské univerzity v Berkeley vedený Brianem Pasleym. Výzkumníci se zaměřili na horní část spánkového laloku (superior temporal gyrus, STG), která je součástí sluchového aparátu a vedle toho nám také pomáhá porozumět mluvenému slovu. Vědci sledovali mozkové vlny v STG patnácti pacientů, kterým přehrávali několik různých záznamů mluveného slova. Tito pacienti podstoupili speciální neurochirurgickou operaci mozku kvůli epilepsii nebo nádoru, která vyžadovala přímé napojení čidel do mozku. Právě tato čidla také využili vědci při svém výzkumu.

soutez_casestudy


Tým poté díky počítačové simulaci zmapoval, které části mozku reagovaly na různé frekvence přehrávaného zvuku vytvořením mozkové vlny. Po získání počítačového modelu byli pacienti požádáni, aby na některé z přehrávaných slov znovu pomysleli. V drtivé většině případů dokázali vědci rozpoznat, o jaké slovo zrovna šlo.

Zpráva z výzkumu je k dispozici online ve Veřejné vědecké knihovně (anglicky).

Byl pro vás článek přínosný?