Hlavní navigace

Podrobný průvodce přeinstalováním Windows - 4.díl

12. 5. 2016

Sdílet

Po přeinstalování Windows budete mít svůj počítač jako nový, nicméně ještě před vlastní akcí nesmíte zapomenout provést několik důležitých operací, abyste nepřišli o svá data a oblíbené aplikace.

Předcházející díl

 

Čistou instalací Windows lze radikálně vyřešit mnohé problémy s operačním systémem Windows. Pokud má však i po čisté instalaci na počítači fungovat vše, na co jste zvyklí, budete se muset na přeinstalování operačního systému důkladně připravit.

A nezapomeňte na uložení nebo export dat aplikací

Pro každý program je také třeba zkontrolovat, zda náhodou nemusíte uložit nebo exportovat nějaká další data, která program po přeinstalování Windows uvedou do plnohodnotného stavu. Některé aplikace také ukládají data do cloudu – díky tomu pak stačí, když se do cloudu přihlásíte a už budete moci odtud po přeinstalování programu obnovit všechna potřebná data pro tuto aplikaci, která se již bude nacházet na čerstvé instalaci Windows. Typickým příkladem mohou být třeba internetové prohlížeče Chrome a Firefox, které dokáží synchronizovat vaše data s online profilem. Při synchronizaci se ukládají vaše záložky, uložená hesla a online nastavení.

Nechcete-li využívat možností synchronizace, které nabízí vámi používaný internetový prohlížeč, možná budete chtít uložit své záložky ručně, a to samozřejmě ještě předtím, než z disku odstraníte operační systém. Oblíbené položky Internet Exploreru se ukládají do složky Oblíbené, která je součástí vašeho uživatelského profilu (o jeho zálohování jsme již psali výše). Pokud nepoužíváte synchronizaci internetového prohlížeče s cloudem, pak také zvažte, zda by nebylo vhodné exportovat uložená hesla. Pro tento účel vám můžeme doporučit nástroj WebBrowserPassView, který se velmi snadno a rychle vypořádá s hesly uloženými ve všech nejpoužívanějších internetových prohlížečích.

Nástroj WebBrowserPassView vypíše a uloží všechna hesla uložená v nejpoužívanějších internetových prohlížečích

Pokud máte na počítači nainstalován operační systém Windows 8, 8.1 nebo Windows 10, pak zvažte, zda by nebylo vhodné začít používat účet Microsoft (samozřejmě pokud jej ještě nepoužíváte). Účet Microsoft totiž dokáže synchronizovat mezi několika počítači aplikace Windows (jedná se o aplikace pro nové rozhraní, nikoli o aplikace pro klasickou pracovní plochu) a jejich nastavení, používaný motiv Windows, nastavení Internet Exploreru, uložená hesla a další nastavení Windows. Když se tedy po čisté instalaci Windows přihlásíte pomocí stejného účtu Microsoft, pak by se na nově nainstalovaných Windows měla všechna tato nastavení nakonfigurovat automaticky a obnova vašeho prostředí by tedy měla proběhnout jako mávnutím kouzelného proutku.

soutez_casestudy

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?