Hlavní navigace

Policii znepokojují nové trendy kyberzločinu

17. 8. 2021

Sdílet

 Autor: Alef
Na darknetu se objevila služba umožňující ověřit „čistotu“ virtuální peněženky.

Navzdory anonymní povaze kryptoměn se policii v posledních dvou letech podařilo lapit desítky pachatelů, jejichž teritoriem je svět kyberzločinu. A to díky novým technologiím, s nimiž se úřadům daří vystopovat transakce i v klikatých chodbách blockchainu. Může se však karta zase obrátit? Na darknetu je nabízena nová služba, která kriminálníkům umožňuje ověřit, nakolik jsou jejich virtuální mince „čisté“.

„Jmenuje se Antinalysis a zločinci jsou s ní schopni prověřit své Bitcoinové peněženky, zda s nimi nelze spojit nějaká kriminální aktivita,“ uvedl pro BBC Tom Robinson z analytické firmy Elliptic. Služba peněženku analyzuje a riziko vyhodnotí procentuálně. Dle Robinsona je dokladem toho, jak sofistikovaným se kyberzločin stává, ale i toho, jak se ti, kdož jej páchají, bojí svého dopadení. „Pokud jsou vaše úspory špinavé, můžete je dále proprat a ty vazby na kriminální aktivitu přerušit, dokud nezískáte zcela čisté mince.“

Podle Robinsona jde o znepokojivý trend, který může práci úřadů a vyšetřovatelů výrazně ztížit, byť v současnosti prý služba trpí ještě řadou nedostatků a v ověřování „čistoty“ virtuálních peněz nefunguje bezchybně.

Praní špinavých peněz skrz kryptoměny je problém, se kterým bojují vlády celého světa, od Číny, přes Spojené arabské emiráty až po USA a lovcům kyberzločinců se v uplynulých měsících podařilo do svých sítíc lapit několik skutečně velkých ryb. Jak píše BBC, jednou z takových byl například americký teenager Graham Ivan Clark, který stál za historicky dosud největším nabouráním sociálních sítí.

Zmocnil se Twitterových účtů desítek známých osobností, od Elona Muska, přes Billa Gatese až po amerického prezidenta Joe Bidena. Se svým týmem následně skrz tyto účty zveřejnili podvodnou kryptoměnovou reklamu, díky níž během pár hodin získali víc než 100 tisíc dolarů. Stopy se jim však zahladit nepodařilo, policie transakce vysledovala a dnes osmnáctiletý mladík si odpykává tříletý trest.

soutez_casestudy

Úřady však znepokojuje ještě jeden trend, a to rostoucí obliba tzv. privátních kryptoměn jako například Monero nabízejících ještě větší míru anonymity než mainstreamové měny typu Bitcoin. Hackeři je v některých případech využívají jako alternativu a obětem nabízejí platit nižší výkupné právě v nich.

„Zatím však nejsou rozšířeny tak, jak by někdo mohl čekat. Primárně proto, že nejsou tak likvidní jako Bitcoin a jiné měny,“ říká Kim Grauerová z analytické společnosti Chainalysis. „Kryptoměna je užitečná jen tehdy, pokud s ní můžete nakupovat nebo ji proměnit v reálné peníze, což je však s privátními kryptoměnami mnohem složitější.“

Byl pro vás článek přínosný?