Hlavní navigace

Polycom představil cloudové videokonference

9. 10. 2012

Sdílet

 Autor: © skvoor - Fotolia.com
Sada RealPresence CloudAXIS umožní zejména podnikům provozovat videokonference přímo ve webovém prohlížeči s využitím účtu Facebooku, Skypu a dalších služeb.

Společnost Polycom chce začátkem příštího roku nabídnout softwarovou platformu, která umožní vytvářet virtuální konference s uživateli registrovanými ve službách jako Facebook nebo Skype. Aplikace nabídne kromě videohovoru i další obvyklé služby jako nástěnku na vzkazy nebo chat mezi účastníky. Do konferencí se budou moci zapojit i uživatelé specializovaných videokonferenčních aplikací nejen od Polycomu, ale i od dalších výrobců.

Aplikaci bude možné provozovat v privátních i veřejných cloudech. Zvolená technologie umožňuje velkou škálovatelnost, je tedy možno pořádat videokonference s několika miliony účastníků, alespoň podle informací Rick Levensona, viceprezidenta Polycomu pro cílové body jednotné komunikace.

Podle analytiků je velkou překážkou v používání videokonferencí potřeba instalovat specializované klienty v počítačích všech účastníků. Platforma CloudAXIS by měla tento problém zjednodušit, protože vyžaduje jednorázové stažení malého zásuvného modulu do webového prohlížeče. Podle Levensona je modul navržen tak, aby aplikace fungovala stejně pomocí všech způsobů připojení ve všech prohlížečích ve všech podporovaných operačních systémech. Měly by být podporovány i mobilní operační systémy a videokonference by tedy mělo být možné provozovat i ve smartphonu nebo tabletu.

Podle Iry Weinsteina, analytika z agentury Wainhouse Research, je nutnost instalace rozšíření do prohlížeče pro uživatele mnohem jednodušší než nutnost instalovat celou samostatnou aplikaci. Přinejmenším proto, že instalace aplikace často vyžaduje oprávnění správce systému, která nemusí koncový uživatel mít. Kombinace modulu v prohlížeči s jednotným uživatelským rozhraním by podle něj také měla ulehčit práci správcům podnikových počítačů. „Uživateli je jednodušší pomoci, protože používá identické uživatelské rozhraní jako správce,“ soudí Weinstein.

Nové videokonferenční aplikace jako Vidyo již využívají podobný přístup k provozování videokonferencí pomocí virtuálních serverů v cloudu, Polycom ale může polde Weinsteina nabídnout kompatibilitu se stávajícími specializovanými systémy a umožnit tak podnikům postupný přesun k softwarovému řešení s tím, jak budou specializované videokonferenční systémy morálně zastarávat.

Byl pro vás článek přínosný?