Hlavní navigace

Tři pomocníci pro lepší fotoeditaci

29. 12. 2009

Sdílet

Pokud nejsme fotografové skutečně bohem nadaní, softwarová výpomoc se nám bude vždy hodit. Ostatně kdo by chtěl mít fotografie, ze kterých na první pohled křičí „neumětel“?

Tři pomocníci pro fotoeditaci


Panorama Maker 5 Pro

Ať používáme sebelepší širokoúhlý objektiv, všechno se nám do jednoho záběru nevejde. Potom nezbývá nic jiného nežli vytvořit fotografií celou řadu a potom je nějakým způsobem spojit dohromady. Dělat to manuálně znamená kus života těžkého, proto jistě oceníme možnost zapojení nějakého kvalitního softwaru. A společnost ArcSoft nabízí přesně to, co potřebujeme.

Skládání fotografií, známé spíše pod anglickým termínem „stitching“, je zde přivedeno nejen k dokonalosti, ale navíc také maximálně zjednodušeno. Program nám sice v úvodním oknu nabídne rady, jak panoramatické snímky co nejlépe nafotit, ale to je rada poněkud pozdní. Naštěstí však program nejen radí, ale také pracuje. První okno slouží jako organizátor, ve kterém si zvolíme fotografie, jež chceme složit dohromady. Pokud se nám dílo podařilo, stačí zmáčkout ikonku Next a program pracuje za nás.

O něco složitější to bude v případě, kdy jsme fotografování nevěnovali dostatečnou pozornost, v důsledku čehož vznikly nežádoucí odchylky. Potom musíme začít pracovat s body, které jednotlivé fotografie srovnají. To ale jde jen u fotografií, které jsou vedle sebe, takže si v případě stitchingu třeba šesti fotografií náramně přiděláme práci. Program podporuje řadu nejběžnějších formátů včetně řady formátů RAW. Vedle automatizovaného stitchingu je zde přítomna i relativně rudimentární fotoeditace, kvůli ní si ale program pořizovat nebudeme.


 Panorama Maker 5 Pro

Klady: Kvalitní automatizace stitchování

Zápory: Nic

Hodnocení: 75%

Cena: 79.95 dolarů (1350 Kč)



DxO Optics Pro 6

Další z fotoeditačních softwarů určených spíše profesionálním uživatelům je program Optics Pro v6. Od prvního spuštění není pochyb o tom, že se jedná o mimořádně kvalitní program.

 

Některé z jeho funkcí jsou klasické fotoeditační kroky, které nalezneme u každého pokročilejšího programu této kategorie (a často i u programů mnohem levnějších), žádný z nich ale nenabízí podobně integrovaný a plně automatizovaný balík. DxO Optics je od samého začátku především konventor formátu RAW, ale při konverzi se zaměřuje na tři základní problémy digitálních fotografií – šum, dynamický rozsah a zkreslení dané použitou optikou. I když zázraky se nedějí ani na poli fotoeditaci, přece jenom jsou nápravy chyb buď plně automatické, nebo alespoň výrazně zjednodušené.

Při samotné instalaci, která není z nejrychlejších, si vybereme, který aparát a objektivy používáme - a nabídka je skutečně velká. Podle nastavení potom program  některé opravy provede automaticky. Tuto funkci osobně považuji za největší přednost tohoto programu. Aplikace Raw Engine umožní pohodlné převody z formátu RAW do JPEG, speciální algoritmus pro demozaikování minimalizuje artefakty, které někdy při konverzi RGB vznikají. Tato funkce byla solidní již u dřívějších verzí, ale v této verzi program opravdu nemá konkurenci.

Z novinek stojí za zmínku především konverze snímků nafocených při vysokém ISO, dále posílené automatické korekce a stále větší podpora nejrůznějších fotoaparátů a čoček. Automatické úpravy fungují tak spolehlivě, že řada uživatelů se ani nepokusí podívat se jednotlivým krokům pod kapotu. Nezjistí tak, že velkou řadu kroků lze manuálně nastavovat. V žádném případě se nejedná o fotoeditor v pravém smyslu tohoto slova. Pro každého, kdo fotí na formát RAW a myslí to s převodem vážně, se jedná o velmi zajímavou volbu.

 

DxO Optics Pro 6

Klady: Fotokonventor maskovaný jako fotoeditor

Zápory: Nároky na CPU jsou opravdu vysoké, vysoká cena

Hodnocení: 85%

Cena: 199 liber (6500 Kč)

 



Topaz Adjust

Třetím programem v naší dnešní nabídce je poměrně málo známý software Topaz Adjust firmy Topaz Labs. I když se jedná o „pouhý“ plug-in pro rodinu programů kolem známého Photoshopu, jde o velice účinný nástroj.

Stejně jako u řady podobných pluginů otevřeme snímek ve Photoshopu a výběrem z nabídky filtrů se dostaneme do Topazu. Při spuštění uvidíme velké pracovní okno s bohatou nabídkou změn, které se objeví na levé straně. Názvy efektů by mohly být intuitivnější - a to, že Topaz trvá na svých, často poněkud pythických označeních, věci rozhodně neprospěje. Určitě si ale zvykneme a můžeme začít pracovat.

Po výběru změny si můžeme jednotlivé kroky ještě doladit, ve většině případů máme k dispozici nejméně čtyři efekty. Tím si nad všemi úpravami dopřejeme maximální kontrolu. Milovníci dnes tak populární funkce HDR ocení, že Topaz zvládne solidní fotografii i z jediného snímku. Výsledek ještě můžeme doladit odstraněním digitálního šumu.

Jen málokdy lze říci  o fotoeditoru prohlásit, že práce s ním je zábavou. O plug-inu Topaz Adjust to říci lze. A když přidáme nejen jednoduché ovládání, ale skutečně robustní kvalitu úpravu, je jasné, že tento program by se rozhodně měl stát součástí jakéhokoliv fotoeditoru, který od Adobe máme.

Topaz Adjust

Klady: Velmi kvalitní plug-in s příjemným ovládáním

Zápory: Nic

Hodnocení: 80%

soutez_casestudy

Cena: 49.99 dolarů (850 Kč)

Zapůjčil: www.topazlabs.com

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.