Hlavní navigace

Pošlete hudbu po domě

1. 5. 2006

Sdílet

Logitech Wireless Music System bezdrátový systém pro přenos zvuku z PC na Hi-Fi věž Společnost Logitech nedávno...


Logitech Wireless Music System bezdrátový systém pro přenos zvuku z PC na Hi-Fi věž


Společnost Logitech nedávno představila zařízení pro bezdrátový přenos hudby z PC na jakékoliv reproduktory, umístěné až ve vzdálenosti 100 metrů od počítače. Tato myšlenka nás samozřejmě zaujala a rozhodli jsme se vyzkoušet, jak funguje v praxi.
Základem tohoto "řešení" je USB vysílač na straně počítače a malá černá krabička, umístěná u Hi-Fi věže nebo u jakýchkoliv reproduktorů, z nichž chceme poslouchat hudbu z počítače. Teoretický dosah zařízení činí 100 metrů, což by mělo vyhovovat i pro využití v rodinném domě či na zahradě, my jsme jej ale zkoušeli pouze v panelovém bytě, kde vzdálenost mezi PC a reproduktory nebyla tak velká, nicméně mezi oběma body byly postaveny dvě železobetonové stěny. S těmito obtížemi si systém hravě poradil, hudba byla čistá a plynulá.
Logitech Wireless Music System využívá pro přenos proprietární technologii. Již od výrobce je přijímač a vysílač nastaven na určitou frekvenci, což je podobně jako u bezdrátových myší proto, aby signál našel správnou cestu v případě, že používáte na jednom místě více stejných krabiček. Frekvence se navíc adaptivně přizpůsobuje možným interferencím, takže by nemělo hrozit rušení ostatními zařízeními, využívajícími stejnou frekvenci. My jsme systém používali v kombinaci s Wi-Fi sítí a k žádnému rušení nedocházelo.
Instalace není složitá, stačí použít dodávaný software Music Anywhere, zapojit kolébku vysílače do USB portu počítače a vložit do ní samotný vysílač, připojit černou krabičku k reproduktorům nebo k zesilovači a v programu Logitech nastavit jako výchozí reproduktor. Máte-li k počítači připojeny i jiné reproduktory, lze mezi nimi v dodaném programu snadno přepínat. Jediný problém jsme zaznamenali u některých her, které se systémem kolidovaly bylo pak třeba přepnout na reproduktory u PC a Music Anywhere vypnout. Co se týče přehrávání hudby, systém spolupracuje s jakýmkoliv softwarovým přehrávačem, ale hudbu lze pouštět pouze buď do reproduktorů u PC, nebo ji bezdrátově posílat jinam, poslouchat zároveň hudbu u PC a pouštět ji do jiného pokoje nešlo.
K přijímači lze reproduktory připojit buď prostřednictvím 3,5palcového jacku, nebo pomocí klasických RCA konektorů (cinch). Podporovány jsou dva reproduktory, takže pro připojení k systému 5.1 není toto zařízení vhodné. Výhodou naopak je možnost ovládání přehrávání hudby z přijímače u reproduktorů, takže pokud jsme vzdáleni od PC, nemusíme jen poslouchat to, co jsme předem připravili, ale můžeme mezi skladbami i přeskakovat. Součástí balení je i dálkové ovládání, opět s možností přesunu mezi skladbami a volbou hlasitosti.
Logitech Wireless Music System nás velmi mile překvapil kvalitou reprodukce i snadností instalace a používání. Hodláte-li si do domácnosti pořídit podobný zvukový systém, například pro propojení multimediálního serveru s ozvučením obývacího pokoje, rozhodně se jedná o zajímavou možnost.

Logitech Wireless Music System

praktické řešení
snadná instalace
kvalita přehrávání
podpora pouze 2 reproduktorů
nelze přehrávat hudbu zároveň na PC i v jiné místnosti
Cena vč. DPH: 3 190 Kč
K testu zapůjčila firma: Logitech, www.logitech.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku