Hlavní navigace

Postavte si dokonalý počítač s procesorem Haswell - 4. díl

21. 6. 2013

Sdílet

 Autor: Intel Free Press
V posledním díle nabízíme tipy na samotné skládání počítače i výsledky několika testů. Nakonec si shrneme další možnosti upgrade.

Předchozí díl

Skládáme stroj dohromady

Díky mnoha standardizovaným komponentám je poskládání počítače poměrně jednoduché a vyžaduje pouze několik málo nástrojů. Přestože by někteří mohli s našimi metodami nesouhlasit, preferujeme poskládání systému mimo skříň a následné umístění desky s ostatními komponentami do skříně. Montáž zakončíme instalací zdroje a urovnáním kabelů do potřebných pozic.

Začněte instalací procesoru na základní desku a připevněte chladič. Procesor do patice sedí pouze jedním jediným možným způsobem a pro umístění nevyžaduje využití hrubé síly. Stačí zvednout uzamykací páčku a víko patice, vložit dovnitř procesor, uzamknout víko a páčku vrátit do původního stavu. Posléze umístěte chladič, upevněte ho a máte hotovo. Potom vložte obě paměti do DIMM slotů 1 a 2 na základní desce – a můžete montovat.

Jak jsme již naznačili, nejprve jsme do skříně nainstalovali desku a poté do příslušných výklenků umístili pevné disky, a to tak, aby byly dobře propojitelné se SATA porty na desce (pro zajištění logického a uspořádaného vedení kabelů). Následně nainstalujte grafickou kartu a propojte s deskou kabely vedoucí z předního panelu skříně. Dalším krokem je propojení disků a desky datovými kabely. A dále už se můžete vrhnout na zdroj. Upevněte jej tam, kam patří, potřebnými šroubky, a pak opatrně veďte všechny vnitřní napájecí kabely za panelem se základní deskou, jak daleko to bude jen možné, abyste měli před deskou a grafickou kartou co nejvíce volného prostoru pro zajištění volného proudění vzduchu. Následně celý systém zbavte případné statické elektřiny, a to jednoduše tak, že jednou rukou sáhnete na vnitřek počítače a druhou třeba na radiátor. Jakmile jste poskládali hardware a povedlo se vám systém rozběhat, můžete instalovat operační systém. Jeho volba už je ale čistě na vás.

Výsledek: rychlý a efektivní počítač

Vezmeme-li v úvahu relativně nízkou cenu stroje, pak jsme velmi spokojeni s reálným výkonem systému. Jak lze očekávat, kombinace dosud nejrychlejšího čtyřjádrového procesoru od Intelu, rychlého SSD, dedikované grafiky a paměti DDR3-1600 RAM je extrémně svižná. Při běžném používání jsou reakce systému excelentní, stejně jako rychlost, jakou se spouštějí jednotlivé aplikace (v našem případě na Windows 8 Pro).

Jen pro referenční účely jsme na systému rozjeli několik benchmarkových testů. V systémovém benchmarku Futuremark PCMark 7 získal počítač skóre 6 052; Na multithread benchmarku Cinebench R11.5 si náš stroj vysloužil známku 7,95. V testu grafického výkonu mašina získala skóre 3 679 ve standardním nastavení a jen o chlup jí unikla hranice 30 snímků za sekundu (konkrétně to bylo 28,86 snímků) v Crysis 3, kdy tato hra běžela na rozlišení 1 920 x 1 080 pixelů s nastavenou střední kvalitou a čtyřnásobným antialiasingem.

CS24

Třešnička na dortu: paměť, grafika, chlazení

Celkově si myslíme, že jsme poskládali velice dobrý systém se skvělým poměrem cena/výkon. Při vyšším rozpočtu bychom nicméně udělali několik věcí jinak. Možná by stálo za to zvýšit velikost paměti na 16 GB RAM a také bychom se mohli poohlédnout po ještě lepší grafické kartě. Jako třešničku na dortu bychom přidali výkonnější chladič a pár dodatečných chladičů skříně. Takové doplňky je dobré realizovat, jestliže máte pár korun navíc. Jestli ne, nemusíte se tím trápit: tento počítač je prostě dělo, za které se nebudete muset mnoho následujících let stydět. A pokud jej budete pravidelně udržovat, bude vám dlouho sloužit bez jakýchkoliv výkyvů.

Zdroj: IDG News Service

Byl pro vás článek přínosný?