Hlavní navigace

Používání internetu snižuje riziko úmrtí, ukázala studie

5. 12. 2023

Sdílet

 Autor: Rehabilitační ústav Br.n.Orl.
Nový průzkum odhalil některé nečekané zdravotní přínosy používání internetu, a to zejména pro starší generaci.

Studie, kterou minulý měsíc publikoval magazín Globalization and Health, uvádí, žeuživatelé internetu ve věku 50 let a více o třetinu nižší riziko úmrtí než ti, kteří jej nepoužívají.

Vyhledáváte na internetu informace ohledně zdravého životního stylu

Například navazování nových a udržování stávajících sociálních kontaktů prostřednictvím internetu totiž snižuje sociální izolaci a depresivní příznaky, čímž se snižuje riziko úmrtí.

Využívání internetových zdrojů o udržování stravy, aktivitě a běžných zdravotních prohlídkách totiž umožňuje uživatelům lépe sledovat a chránit své zdraví.

Příští „Next Big Thing“ Applu by mohlo být zdravotnictví Přečtěte si také:

Příští „Next Big Thing“ Applu by mohlo být zdravotnictví

Starší dospělí, kteří používají internet, mají podle výzkumníků o pětinu nižší riziko mrtvice než ti, kteří internet nepoužívají. A používání internetu u osob starších 50 let je navíc spojené i s o 17 % nižšími riziky onemocnění cukrovkou.

Výsledky se ale liší podle regionu. Evropané, kteří používají internet, mají o 40 % nižší riziko úmrtí, o 25 % nižší pravděpodobnost mrtvice a o 14 % nižší riziko cukrovky.

Padesátníci a starší z Číny mají o 30 % nižší pravděpodobnost onemocnění cukrovkou nebo mozkovou mrtvicí než ti, kteří internet nepoužívají. Kromě toho mají o 44 % nižší riziko úmrtí.

Uživatelé internetu v USA mají o 42 % nižší riziko úmrtí než ti, kteří internet nepoužívají. Kromě toho mají také o 13 % nižší pravděpodobnost cukrovky a o 16 % v případě mrtvice.

Naproti tomu starší Mexičané, kteří používají internet, mají nižší riziko cukrovky jen o 8 %, pravděpodobnost mrtvice o 1 % a riziko úmrtí o desetinu nižší.

CS24

Podle Viliuse Kardelise ze společnosti Atlas VPN, který zmíněnou studii podrobněji rozebíral, se zlepšení přístupu starších osob k internetu jeví jako slibný přístup ke snížení rizika předčasné smrti. Státy však podle něj musejí zajistit, aby se na výhodách připojení podíleli i znevýhodnění starší občané.

Zároveň je prý potřeba dělat osvětu ohledně rizik spojených s internetem, jako je třeba závislost na některých službách

 

Computerworld si můžete objednat i jako klasický časopis. Je jediným odborným měsíčníkem na českém a slovenském trhu zaměreným na profesionály v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Díky silnému zázemí přináší aktuální zpravodajství, analýzy, komentáře a přehledy nejnovejších technologií dříve a na vyšší odborné úrovni, než ostatní periodika na tuzemském trhu.

Obsah Computerworldu je určen odborníkům a manažerům z firem a institucí, kteří se podílejí na rozhodovacím procesu při nákupu ICT technologií. Jednotlivá čísla si můžete objednat i v digitální podobě.

Byl pro vás článek přínosný?