Hlavní navigace

Používání vlastních zařízení v práci vede k narušení bezpečnosti

5. 3. 2012

Sdílet

 Autor: © Eray - Fotolia.com
Mezinárodní průzkum uskutečněný mezi firemními vedoucími pracovníky ukázal, že politika BYOD (Bring Your Own Device) je silně podporována. Zároveň jsou s ní ale spojena různá rizika.

BezpečnostZ průzkumu realizovaného společností Decisive Analytics na vzorku 440 generálních ředitelů a vedoucích IT pracovníků v USA, Velké Británii a Německu vyplývá, že až 75 procent z nich toleruje svým zaměstnancům používání vlastních zařízení v práci, zejména pak notebooků, smartphonů a tabletů. Téměř všichni po nich zároveň požadují, aby byl na daných zařízeních nainstalován bezpečnostní software.

CS24


Samotná přítomnost bezpečnostního softwaru však podle všeho nestačí. Polovina zaměstnavatelů využívajících možnosti BYOD totiž přiznává, že již někdy v minulosti měla s bezpečností nějaké problémy. Nejčastější reakcí na takové narušení bezpečnosti bylo okamžité omezení přístupových práv, zatímco jen málokdo program BYOD zcela zastavil. Firmy se většinou shodují na tom, že klíčem k lepší bezpečnosti je vzdělávání zaměstnanců.


Průzkum dále ukázal, že každý druhý dotázaný IT manažer je přesvědčen, že BYOD dává firmě velkou konkurenční výhodu. Mezi generálními řediteli je to pak dokonce až 70 %. Většina respondentů také uvedla, že BYOD považují za dobrý způsob, jak nalákat nové zaměstnance či si udržet ty stávající. BYOD navíc vede k větší produktivitě, kreativitě a inovacím. Podle oslovených pracovníků se navíc nezměnil jen způsob, jak je společnost vnímána mezi zaměstnanci, ale lepší obrázek si o ní udělali i běžní spotřebitelé.

Byl pro vás článek přínosný?