Hlavní navigace

Používejte při práci na počítači tři, čtyři či více monitorů - 4.díl

Sdílet

 Autor: pcworld.com
Na dvou monitorech je toho vidět více než na jednom. A co teprve tři, čtyři nebo více monitorů! Pokud i vy přemýšlíte, že byste si takové řešení pořídili, pak si přečtěte, co všechno budete potřebovat a jak nakonfigurovat jak hardware, tak operační systém.

Předcházející díl

 

Klasická počítačová sestava s jedním monitorem – to už dnes příliš netáhne, zvláště když i ty nejobyčejnější grafické karty mají několik výstupů pro připojení různých zobrazovacích zařízení. Nechcete také zkusit, jak se pracuje na počítači s několika monitory?

Monitory, porty a kabely

Jakmile vyřešíte vše potřebné okolo grafických karet, přichází na řadu ta zajímavější část: pořízení dalších monitorů. V současnosti není koupě dalších monitorů žádný extra velký zásah do vaší peněženky. Takový slušný 24palcový monitor se dá pořídit již za nějakých 3 700 Kč, monitor s úhlopříčkou 27 palců vás vyjde na nějakých 6 000 Kč.

Při výběru toho "vašeho" monitoru je třeba samozřejmě zvážit více faktorů – například jaký monitor máte, velikost pracovního stolu či účel použití tohoto dalšího monitoru.

V našem případě jsme měli dva 24palcové monitory a chtěli jsme nějaký větší monitor, který by byl tím hlavním (centrálním) monitorem. Zvolili jsme proto 27palcový monitor a umístili jej mezi dva 24palcové monitory. Vzhledem k tomu, že nepočítáme s tím, že bychom používali zobrazení na více monitorech pro hraní počítačových her, nehraje rozdíl ve velikosti úhlopříček centrálního a bočních monitorů žádnou roli. Pokud však plánujete na více monitorech hrát hry či sledování filmů, pak rozdíl ve velikostech úhlopříček může poněkud kazit celkový dojem.

Konektor DisplayPort (vlevo) a HDMI (vpravo)

Před samotným nákupem monitorů se také nezapomeňte přesvědčit, že mají přesně ty vstupní porty, které jsou na vašem počítači. Používáním jakýchkoliv redukcí (DVI-to-HDMI či DisplayPort-to-DVI) si můžete úplně zbytečně zadělat na problémy. Pokud máte na počítači či monitoru port VGA, pak jej pokud možno nepoužívejte. Konektor VGA je totiž analogový a obraz z něj bude rozmazanější a barvy nebudou tak živé.

CS24

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?