Hlavní navigace

Poznejte a nakonfigurujte Storage Spaces ve Windows 8 - 1. díl

22. 11. 2012

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Pojďme si představit nástroj Storage Spaces, který dokáže vytvořit z datových médií jedno velké úložiště, jež se následně rozdělí do tzv. prostorů (spaces).

Windows 8 obsahují spoustu skvělých funkcí, které se však v té změti dalších nástrojů na obrazovce Start snadno přehlédnou. Takovým typickým příkladem jsou Storage Spaces,což je nový nástroj operačního systému Windows, který umožňuje připojovat k počítači vícero datových médií (interních i externích), jež používají odlišná rozhraní (například pevné disky SATA, vyměnitelné disky USB Flash nebo třeba disky SCSI připojené přes sériové rozhraní) a manipulovat s nimi jako s jedním obrovským úložištěm označovaným jako "storage pool".

Takto vzniklé úložiště pak můžete rozdělit do jednotlivých prostorů (spaces), přičemž je můžete výstižně pojmenovat. Mezi vhodné názvy patří třeba "Můj prostor pro filmy" nebo "Janiny tabulky", takže v podstatě fungují stejně jako klasické složky ve Windows. Ve skutečnosti to ale není až tak přesné, pokud označujete svoji pestrou skupinu nejrůznějších pevných disků jako úložiště – prostory jsou totiž ve Storage Spaces formátovány unikátním souborovým systémem, takže k jednotlivým pevným diskům Windows již přistupovat nemohou.

Pomocí nástroje Storage Spaces přeměníte svoje externí disky na redundantní virtuální disk, jehož velikost můžete v případě potřeby snadno navýšit

Je to dáno tím, že prostory ve Windows 8 Storage Devices jsou navrženy tak, aby zrcadlily data v nich uložená na jiné disky v úložišti. Data jsou tak chráněna proti havárii disku, a to aniž byste museli vynakládat finanční prostředky za pořízení a údržbu vyhrazených disků RAID.

Ačkoliv uspořádání v podobě Storage Spaces není naprosto odolné vůči chybám, nezanedbatelně zvyšuje pravděpodobnost toho, že pokud jeden nebo několik disků selže, bude možné získat buď přímo zálohu dat, anebo alespoň bude možné data nějakým způsobem rekonstruovat z ostatních disků v úložišti.

Funkce Storage Spaces vám poskytuje skvělý způsob pro správu rozsáhlých úložišť, a to zejména těch, která se časem ještě dále zvětšují (takovým typickým příkladem mohou být kupříkladu rodinná fotoalba či filmové sbírky).

soutez_casestudy

 

V příštím díle našeho seriálu začneme s vytvářením nového úložiště Storage Spaces. Konkrétně se bude jednat o přípravu disků, které budeme používat pro vytvoření úložiště pomocí nástroje Storage Spaces.

Byl pro vás článek přínosný?