Hlavní navigace

Přechod na IPv6 se blíží, Česko jej přivítá širokou osvětou

31. 5. 2012

Sdílet

 Autor: Beboy - Fotolia.com
Globální spuštění protokolu IPv6 připadá na středu 6. Června - na celém světě se chystají nejrůznější akce vztahující se k tomuto tématu a ani Česko nezůstane pozadu.

Například v pražské Národní technické knihovně začne v 9.00 hodin celodenní konference IPv6 Day, na níž vystoupí mj. odborníci sdružení Cesnet, které podle slov jejích představitelů stojí v čele vývoje a postupné implementace protokolu IPv6 v českém Internetu a už od roku 2004 poskytuje IPv6 jako provozní službu.

Martin Pustka promluví na téma IPv6 v akademických sítích a Pavel Satrapa bude informovat o posledních novinkách v protokolu samotném a souvisejících technologiích.

Ondřej Caletka navíc na odděleném workshopu představí linuxovou distribuci OpenWRT, která je využívána především jako alternativní firmware pro domácí směrovače – zájemci se dozví, jak na takovém směrovači zprovoznit tunelované i nativní IPv6 včetně možnosti vytvoření druhé bezdrátové sítě podporující pouze protokol IPv6.

Světové spuštění IPv6 nese podtitul Tentokrát je to doopravdy. Navazuje totiž na loňský Světový den IPv6, kdy významní poskytovatelé připojení a internetového obsahu na jeden den pokusně spustili své služby na novém protokolu IPv6.

CS24

„Pokus dopadl v podstatě úspěšně. Očekávané problémy se nedostavily, na linkách uživatelské podpory se neobjevili skoro žádní uživatelé, kterých by se experiment negativně dotkl,“ hodnotí loňskou akci Pavel Satrapa, který stál u zrodu experimentální IPv6 sítě v rámci sdružení Cesnet již v roce 1999.

Také letos dojde k současné aktivaci IPv6 v řadě významných zdrojů a částí Internetu. Na rozdíl od loňského experimentu ale půjde o změnu trvalou – Google, Facebook, YouTube, Yahoo i další servery zůstanou i poté dostupné jak dosavadním, tak novým protokolem. „Koncových zákazníků by se to nemělo viditelně dotknout. Pokud jsou progresivní a disponují IPv6 konektivitou, budou se zapojenými servery i řadou dalších komunikovat novým protokolem. Jestliže naopak IPv6 vůbec nemají, nic se pro ně nezmění, komunikace bude nadále probíhat protokolem IPv4. Pouze pokud mají problémové či nefunkční IPv6 připojení, mohli by zaznamenat problémy v komunikaci. Ovšem loňský experiment ukázal, že se jedná o velmi vzácné případy,“ vysvětluje Satrapa.

Byl pro vás článek přínosný?