Hlavní navigace

Přehled novinek ve Windows 10 October 2018 Update - 1.díl

4. 10. 2018

Sdílet

 Autor: Techspot.com
Microsoft tento týden uvedl svůj druhý letošní „feature upgrade“ pro Windows 10, verzi 1809 s kódovým označením Windows 10 October 2018 Update. K dispozici jsou změny pro zlepšení integrace s mobilními zařízeními, vychytávky pro Edge i novinky v oblasti bezpečnosti.

V množství informací o Surface Pro, Surface Studio 2 a zcela nových sluchátkách Surface Headphones možná trochu zanikla zprávička dostupnosti dalšího významného buildu softwarové platformy Microsoftu, Windows 10. Automatické šíření říjnové aktualizace započne 9. října, ovšem zájemci si ji mohou stáhnout už teď.

Jednou z nejvýraznějších inovací je aplikace s názvem Your Phone, s jejíž pomocí mohou uživatelé Androidu snadno přenášet fotky mezi smartphonem a počítačem. Po spárování s chytrými telefony fungujícími na Androidu 7.0 a vyšším je podporováno také psaní SMS zpráv, které tak nově můžete přijímat a odesílat prostřednictvím stolního počítače nebo notebooku běžícího na Windows 10.

Uživatelé iPhonu se sice stejnou podporu sdílení fotografií a zasílání zpráv nedočkají, mohou však odesílat webové stránky na spárovaný počítač a tímto způsobem pokračovat v prohlížení na větším displeji.

V dubnu letošního roku integroval Microsoft do Windows funkci časové osy (Timeline), aby uživatelům zjednodušil zpětný náhled na historii jejich práce (a také zábavy). V rámci říjnového updatu obsahuje Timeline také historii používání mobilních zařízení. Máte-li smartphone s Androidem a chcete-li novou funkci využít, je třeba nainstalovat aplikaci Microsoft Launcher. Majitelé iPhonů si na novinku budou muset ještě počkat, byť Microsoft tvrdí, že to dlouho trvat nebude.

CS24

Fanoušci technologií se našemu nápadu používat prohlížeč Microsoft Edge nejspíš jen zasmějí, ale zkuste mu dát šanci a uvidíte, že minimálně v pár ohledech je tento software kousek před svými konkurenty. Nové gramatické nástroje umožňují zvýraznit různé části textu různými barvami. Čtecí pravítko pak zvýrazňuje řádek po řádku, abyste neztratili aktuální pozici při čtení a prohlížení dlouhých webových stránek. Součástí prohlížeče je nově i (výkladový) offline slovník, takže si definice jednotlivých méně známých slov nebudete muset nadále vyhledávat v nově otevřeném panelu (byť zatím netušíme, jestli bude tahle novinka dostupná i pro češtinu).

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?