Hlavní navigace

Přeměňte svůj notebook na herní pomocí externí grafiky - 1.díl

27. 10. 2015

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
S trochou snahy a kutilského umu můžete proměnit svůj notebook v herní počítač, a to za zlomek ceny nového herního počítače. Zdá se vám to nemožné? Pak čtěte dále!

Sice počítačové hry třeba moc nehrajete, ale zase si říkáte, proč si jednou za čas něco nezahrát? Jenže počítačová hra, to chce pořádný hardware a ne notebook, který sice není úplně nejstarší, ale se svým výkonem na herní počítačovou sestavu určitě nemá. Pořizování nového stolního počítače? To se na občasné hraní nevyplatí. Neexistuje nějaké jiné, cenově přijatelné řešení, které by dokázalo z notebooku udělat herní mašinu? Budete se možná divit, ale něco takového opravdu existuje! Odpověď seskrývá pod zkratkou eGPU.

 Úvod

Pokud jste nikdy počítačové hry moc nehráli, ale přesto jste se každou chvíli zabývali tím, zda byste se jimi nemohli stát, pak věřte, že určitě nejste jediní, kdo takové pocity zažívají.  A když jste zahlédli třeba blížící se Star Wars Battlefront či trailer k Fallout 4, možná vás to dostalo a rozhodli jste se, že se k hraní počítačových her vrátíte.

Jenže v tom nadšení jste možná záhy narazili na větší problém, a to váš počítač. Pokud vlastníte třeba nějaký notebook typu 2011 ThinkPad X220 a integrovanou grafickou kartou Intel HD 3000, tak vám dojde, že na něm si moc počítačových her nezahrajete.

Takový notebook zcela určitě postačí na hraní takových her, jako je Diablo III, přičemž se až na výjimky příliš nezasekává – pokud ovšem použijete notebookovou obrazovku o úhlopříčce 12,5 palce s rozlišením 1 366×728 pixelů. Ale na hraní na grafickou kartu náročnějších počítačových her na externím monitoru s rozlišením 1 080p můžete rovnou zapomenout.

A v tom vás to napadne: vždyť když běžně používám externí pevný disk, proč bych nemohl použít externí grafickou kartu? Určitě se najde někdo, kdo to třeba někdy vyzkoušel.

Ano, tato myšlenka není nijak nová. Dokonce existuje několik firem, které vyrábí vlastní řešení pro používání externích grafických karet a označují je jako eGPU. Mezi takové firmy patří kupříkladu Alienware, MSI nebo třeba ViDock. Bohužel jsou tato řešení často předražená, popřípadě pro připojení k počítači používají proprietární (vlastní firemní)  technologii.

Proto není divu, že v herním světě se pod zkratkou eGPU velmi často nachází právě vlastní a často doma vyrobené sady.

Pozitivní na tom všem je, že řada uživatelů, kteří se vydali cestou vlastní výroby a skončili u řešení využívajícího Plug&Play, při němž není třeba buď žádná, nebo prakticky vůbec žádná úprava. Ovšem pro zajištění části, která zajišťuje použití technologie Plug&Play, budete muset vynaložit nějaké to úsilí sami.

Ale když vydržíte, získáte špičkovou konzolovou sestavu pro hraní počítačových her, a to za cenu menší, než kterou by vás stálo pořízení konzoly Xbox One. Samozřejmě všechno záleží na výkonu grafické karty, kterou si pro své potřeby vyberete.

CS24

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?