Hlavní navigace

Přestala vám fungovat VPN na Windows? Zatím to nejde opravit

3. 5. 2024

Sdílet

 Autor: Microsoft
Na vyřešení nejnovějšího problému způsobovaného bezpečnostní aktualizací Windows budete muset počkat až do vydání té příští.

Microsoft tento týden uvedl, že nejnovější bezpečnostní aktualizace Windows 10 a Windows 11 může narušit připojení k síti VPN. Podle Microsoftu se „zařízení se systémem Windows po instalaci dubnové bezpečnostní aktualizace s kódovým označením KB5036893 mohou setkat s výpadky připojení k síti VPN“. Microsoft přitom v současnosti nemá k dispozici žádnou opravu, jak uvedl

„Na řešení pracujeme a aktualizaci poskytneme v některém z nadcházejících vydání,“ uvedla společnost.

Jste spokojeni se svou podobou automatizace firemních procesů?

Seznam postižených klientů je bohužel poměrně dlouhý: Windows 11 (23H2, 22H2 a 21H2) i Windows 10 (22H2 a 21H2). Naopak není zřejmé, jaké všechny VPN služby výpadky můžou postihnout. 

Pokud patříte mezi uživatele a narazíte na tento problém, Microsoft doporučuje nejprve spustit aplikaci „Získat pomoc“, abyste o problému Microsoft informovali a případně se dopracovali k jeho řešení. Nezdá se však, že by nějaké existovalo.

Video ke kávě

Máte čas na rychlé a informativní video?

Vždy taky můžete zkusit odinstalovat nejnovější bezpečnostní aktualizaci. (Samozřejmě tím přijdete i o ochranu, která je součástí nejnovější záplaty.) V opačném případě budete muset počkat, až Microsoft problém opraví. 

Cloud24

Pokud ještě tut aktualiazce nemáte a chcete její instalaci zabránit, zde je návod na to. 

To vše je samozřejmě špatná zpráva pro všechny, kteří rádi pracují v kavárně nebo na letišti, nebo kteří cestují do zahraničí, kde mohou být VPN životní nezbytností. Doufejme, že Microsoft brzy přijde s opravou.

Chcete dostávat do mailu týdenní přehled článků z Computerworldu? Objednejte si náš mailový servis a žádná důležitá informace vám neuteče. Objednat si lze také newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů. Newslettery si můžete objednat na této stránce.

Byl pro vás článek přínosný?