Hlavní navigace

Přetaktujte nový CPU Haswell jako profesionál! - 1.díl

26. 7. 2013

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
V červnu letošního roku uvedla firma Intel na trh novou generaci čipů s architekturou Haswell. My jsme si pořídili počítačovou sestavu obsahující procesor právě s takovou architekturou. Intel Core i7-4770K jsme přetaktovali.

Fandové do rychlých počítačů, zpozorněte! Pokud jste právě investovali do odemknuté verze nového procesoru Haswell od firmy Intel a dosud jste svůj počítač nepřetaktovali, pak vězte, že přicházíte o možnost značného navýšení výkonu, a to zcela zdarma.

Před měsícem jsme sami investovali do nového počítače s procesorem Haswell – rychlého počítače s procesorem Core i7-4770K, rychlým pevným diskem SSD, 8 GB operační paměti RAM a samostatnou grafickou kartou.

Vzhledem k tomu, že výkon v počítačových hrách nebyl tím hlavním, proč jsme počítač pořizovali, vydali jsme největší podíl z našeho finančního rozpočtu na počítač za co nejvýkonnější procesor a pevný disk SSD. Kombinace rychlého CPU a rychlého disku SSD vám totiž obecně poskytne velmi pružný výpočetní systém, a to zvláště tehdy, pokud jej doplníte výkonným operačním systémem, jakým jsou třeba nová Windows 8.

Nicméně pro koupi výkonného procesoru Haswell jsme měli ještě jeden, a to zásadnější důvod: přetaktování.

Základem naší počítačové sestavy s procesorem Haswell je procesor Intel Core i7-4770K, základní deska Gigabyte Z87X-UD3H, operační paměť Kingston HyperX a grafická karta Sapphire Radeon HD 7790 DualX.

Samozřejmě jsme mohli nějakou tu korunu ušetřit tím, že bychom vsadili na levnější procesor, a výkon částečně dohnat koupí výkonnější GPU, nicméně jsme si mysleli, že špičkový procesor Core i7-4770K bude pro nás ideální volbou z několika důvodů. V první řadě je Core i7-4770K nejrychlejším čtyřjádrovým procesorem od firmy Intel, který v současnosti tato firma uvedla na trh. Dalším důvodem pro volbu tohoto procesoru byl pro nás znak K, který říká, že se jedná o odemknutý procesor, který tak umožňuje daleko snazší a daleko flexibilnější přetaktování. Nejprve jsme vůbec žádné přetaktování neplánovali, protože finanční rozpočet na počítač nás v podstatě donutil k tomu, abychom použili standardní chlazení dodávané s procesorem. Na druhé straně jsme po zjištění, jak málo stačí investovat do další výbavy, abychom mohli dosáhnout většího výkonu přetaktováním, neváhali a provedli menší upgrade naší sestavy.

Naše výsledky jsou velmi povzbudivé, protože jsme zjistili, že samotné přetaktování se provádí velmi jednoduše, je zcela bezpečné a výsledky skutečně stojí za to. Pokud si zkusíte přetaktovat svůj procesor Haswell podle našich pokynů, naprosto bez problémů dostanete ze svého počítače o 15 až 25 procent vyšší výkon.

Uvnitř je docela horko

Ze všeho nejdříve je třeba poznamenat několik faktů týkajících se nebezpečí číhajících při přetaktování. Pokud pozorně sledujete oblast procesorů pro desktopové sestavy, možná si vzpomenete, že jste někde určitě četli o problémech s vysokými teplotami, které se objevily při přetaktování třetí generace procesorů Ivy Bridge od firmy Intel. Když fandové do přetaktování začali přetaktovávat čipy v procesoru, zjistili, že procesory jsou za určitých podmínek při přetaktovávání daleko teplejší, než předchozí generace čipů založených na architektuře Sandy Bridge.

Procesory Core čtvrté generace Haswell od Intelu vyžadují při přetaktování velmi intenzivní chlazení, aby se jejich teplota udržela na přijatelné úrovni

Příčiny vyšších teplot u čipů Ivy Bridge byly dvě: v první řadě 22 nm tri-gate tranzistory používané pro výrobu těchto čipů jsou u Ivy Bridge umisťovány daleko těsněji vedle sebe a do menší oblasti, co ve svém důsledku vede k vyšší hodnotě teplotní hustoty čipu. Za druhé jde o to, že Intel nahradil vysokoteplotní pájení bez tavidla, kterým připevňoval integrovaný tepelný rozvaděč (IHS) ke křemíkovému jádru, daleko méně efektivní teplovodivou pastou. A právě kombinace vyšší tepelné hustoty a nekvalitní pasty s menší tepelnou vodivostí způsobuje, že se přetaktované čipy Ivy Bridge tak rychle zahřívají. Čipy samotné se daly přetaktovat na poměrně vysokou úroveň, ale museli jste si dávat skutečně velký pozor, protože jejich teploty při vyšší zatížení rostly daleko rychleji a dramatičtěji.

Čipy Haswell bohužel mají naprosto stejné problémy. Vyrábějí se totiž podobným 22 nm procesem a i zde se používá výše zmiňovaná teplovodivá pasta. Abyste zajistili potřebnou úroveň chlazení a zajistili maximální výkon, musíte při přetaktovávání vašeho procesoru Haswell být poměrně nekompromisní.

CS24

Příště vám nastíníme, jak se s chlazením vypořádat a ukážeme, jaké chlazení jsme si vybrali my. Zároveň se už pustíme do úvodu do samotného přetaktování.

 

Byl pro vás článek přínosný?