Hlavní navigace

Přetaktujte si procesor na svém počítači - 4.díl

10. 6. 2017

Sdílet

 Autor: (c) malexeum - Fotolia.com
Vymáčkněte ze svého procesoru maximum a nebudete muset investovat do nákladného upgradu svého stroje.

Předcházející díl

 

Pokud si myslíte, že je přetaktování počítače pouze záležitostí maximálním výkonem posedlých fanatiků vyzbrojených lahvemi s kapalným dusíkem, pak je nejvyšší čas, abyste toto svoje stanovisko přehodnotili! On totiž i drobný nárůst výkonu vašeho počítače může ve výsledku znamenat významné pozdržení upgradu vašeho počítače i finanční úsporu, protože peníze, které byste jinak museli investovat do upgradu, vám jednoduše zůstanou doma.

Přepnutí do režimu pro manuální konfiguraci

Soudobé základní desky často disponují řadou automatizovaných nastavení, které usnadňují přetaktování.

Automatické přetaktování v UEFI BIOS

V nabídce Asus Extreme Tweaker ale nyní přepneme volbu Ai Overclock Tuner z nastavení Auto na nastavení Manual. Tato volba nám umožní nastavit základní hodinovou frekvenci.

nastavení pro manuální nastavení parametrů pro přetaktování

Nyní je možné do pole BCLK Frequency zadat hodnotu ručně. V tuto chvíli sem však ještě nic nezadávejte.

O něco níže se pak nachází položka CPU Core Ratio, která vám umožní nastavit hodnotu násobiče. U některých základních desek je možné hodnotu násobiče nastavovat pro každé jádro zvlášť, popřípadě nastavit jednu hodnotu pro všechna jádra. Ptáte se proč? Jde o to, že nastavení stejných a často příliš ambiciózních hodnot pro všechna jádra může při přetaktovávání vést k nestabilitě počítače. Pokud však se nastaví pro každé jádro ty správné a často různé hodnoty, často se dosáhne daleko větší stability.

Nastavení hodnoty násobiče v UEFI BIOS

Jakmile u položky CPU Core Ratio nastavíte jinou hodnotu než Auto, bude možné nastavovat hodnoty u položky Core Ratio Limit. Volba Sync All Cores umožní nastavit hodnotu pro 1-Core Ratio Limit. Jakákoliv hodnota, kterou sem zadáte, se pak použijí na všechna čtyři jádra. Vyberete-li možnost Per Core, pak můžete nastavovat hodnoty pro každé jádro zvlášť.

Nastavení hodnoty násobiče samostatně pro každé jádro

V tomto seriálu sice budeme nastavovat jednu hodnotu pro všechna jádra, nicméně nic vám nebrání, abyste si pohráli s individuálním nastavením pro každé jádro.

Ještě předtím, než začneme měnit základní hodinovou frekvenci nebo hodnotu násobiče CPU, nesmíme zapomenout ještě na jeden velmi důležitý faktor, a to napětí. Hodnota napětí procesoru se průběžně mění. Při vyšším výkonu procesoru je třeba zvýšit hodnotu napětí, a to kvůli zachování stability. Základní deska nastavuje příslušnou hodnotu napětí za vás, nicméně pokud si to budete přát, můžete hodnotu napětí nastavovat i ručně, a vzít tak vše okolo přetaktování doslova do vlastních rukou.

Nastavení hodnoty napětí pro CPU

 

CS24

Pokračování

 

Byl pro vás článek přínosný?