Hlavní navigace

Přetaktujte si procesor na svém počítači - 6.díl

12. 6. 2017

Sdílet

Vymáčkněte ze svého procesoru maximum a nebudete muset investovat do nákladného upgradu svého stroje.

Předcházející díl

 

Pokud si myslíte, že je přetaktování počítače pouze záležitostí maximálním výkonem posedlých fanatiků vyzbrojených lahvemi s kapalným dusíkem, pak je nejvyšší čas, abyste toto svoje stanovisko přehodnotili! On totiž i drobný nárůst výkonu vašeho počítače může ve výsledku znamenat významné pozdržení upgradu vašeho počítače i finanční úsporu, protože peníze, které byste jinak museli investovat do upgradu, vám jednoduše zůstanou doma.

Nejprve benchmark, a teprve poté zvyšování výkonu

Nyní, když máme za sebou základy přetaktování, tipujeme, že se už nemůžete dočkat, abyste si zkusili přetaktování na svém vlastním počítači! Vzhledem k tomu, že je každý procesor svým způsobem unikátní, neexistují žádná standardní nastavení pro přetaktování, o nichž by bylo známo, že budou fungovat na každém počítači. I proto je právě teď ten správný čas na přetaktování!

V první řadě si zformulujme cíl. Chceme na svém počítači dosáhnout maximální rychlosti procesoru, přičemž zároveň chceme, aby procesor zůstal chladný a aby byl celý počítač stabilní. Slovem stabilní se přitom myslí takový počítač, který úspěšně absolvuje test POST (Power On Self Test), zavede operační systém a úspěšně dokončí zátěžový benchmarkový test.

Naše rada je v tento okamžik velmi jednoduchá. Nejprve proveďte benchmark a teprve poté zvyšujte výkon. Po zvýšení výkonu opět nejprve proveďte benchmark a teprve poté zvyšte výkon. Takto pokračujte stále dokola. V první řadě proveďte benchmark na počítači v původním tj. nepřetaktovaném stavu, abyste zjistili základní hodnoty napětí, teploty a frekvence. Poté zvyšte základní hodinovou frekvenci nebo násobiče, abyste dosáhli malého zvýšení výkonu (zkuste třeba zvýšení frekvence o 0,2 GHz). Restartujte počítač a poté znovu spusťte benchmarkový test, abyste zjistili, zda se počítač chová stabilně. Pokud ano, pak opět zvyšte frekvenci a proveďte benchmark. V opačném případě frekvenci o něco snižte a benchmark zopakujte.

Přetaktování samo o sobě je poněkud pracné, nicméně námi uvedená postup spočívající ve zvyšování výkonu počítače pomocí provádění malých kroků vám pomůže získat si přehled o možnostech vašeho procesoru.

Pro provádění benchmarku vašeho procesoru můžete použít celou řadu aplikací. Oblíbeným nástrojem je program Geekbench, dalšími favority pak jsou PCMark nebo Cinebench. Faktem je, že většina benchmarkových nástrojů je komerčních, nicméně jsou zdarma k dispozici jejich zkušební (trial) verze.

V tomto článku používáme Geekbench 4 v kombinaci se skvělou aplikací pro sledování parametrů procesoru, nástrojem CPU-Z, který dokáže zjistit velmi podrobné informace o všech hodnotách napětí a o rychlostech. Pro sledování teploty používáme aplikaci CAM od firmy NZXT, vy však klidně můžete použít nějaký svůj oblíbený nástroj, například oblíbený SpeedFan nebo jiný program,který třeba máte přibalen ke své základní desce.

 

soutez_casestudy

Pokračování

 

Byl pro vás článek přínosný?