Hlavní navigace

Preview CES 2013: Skvělé hračky a nejnovější technologie - 1. díl

7. 1. 2013

Sdílet

 Autor: pcworld.com
I když největší událost roku v oblasti spotřební elektroniky, veletrh CES 2013 v Las Vegas, začíná až zítra, již nyní můžeme tipovat, že na předních liniích budou soupeřit Ultra HD televizory, tablety s Windows 8, chytré domácí spotřebiče a aplikace pro smartphony.

Producenti technologií příliš detailů o svých produktech s předstihem nezveřejňují. Očekáváme však, že na půdě CES bude pokračovat pochod k totální konektivitě. Kamerou vybavené chytré vysavače, k internetu připojené televize, mobilní aplikace pro kontrolu teploty v bytě a Wi-Fi fotoaparáty, které umí nahrát fotografie přímo na Facebook – nejen takové věcičky budou k vidění v Las Vegas.

Přestože hvězdami CES jistě zůstanou věci, staví výrobci na základech hardwarové inovace postupným přidáváním aktualizací, příslušenství a aplikací, které zařízení propojují. „Nevidíme jen široké osvojování si technologií, zvyšuje se i jejich hustota,“ říká Shawn DuBravac, vedoucí výzkumu v Consumer Electronics Association (CEA).

DuBravac poukazuje na vlastnictví tabletů, které se zvýšilo z jedné desetiny domácností před dvěma lety na dnešní jednu třetinu. DuBravac očekává, že CES 2013 bude „největší show aplikací na světě“. Tato předpověď je vedena širším přijetím tabletů a smartphonů.

„Uvidíte, že aplikace ovlivní každý aspekt show,“ říká DuBravac.

Apple, jeden z největších tahounů růstu trhu smartphonů a tabletů v posledních letech, nemá na CES žádnou oficiální firemní prezentaci; ovšem mobilních aplikací a příslušenství pro iPhony, iPady a Macy bude na veletrhu plno. Ani Microsoft tam nebude, ovšem její vliv bude v Las Vegas patrný všude – partneři Redmondu v oblasti hardwaru, příslušenství a aplikací budou představovat své produkty s Windows 8.

Windows 8 dominuje

Letošní edice CES přichází pro PC odvětví v nevhodný čas. Nejdůležitější novinka Microsoftu, vydání Windows 8, proběhla v říjnu. Do představení procesoru Haswell od Intelu stále pár měsíců chybí. Tvůrci grafických čipů AMD a Nvidia jsou sice v očekávání nových produktů, ale těžko je představí už na CES.

Windows 8

Nedávné představení Windows 8 však předurčuje většině výrobců počítačů, aby na CES představili své řady produktů pro tento systém. Tablety s Windows 8, založené na nejnovějším procesoru Atom Z2760 od Intelu, byly dosud raritou, ale v Las Vegas pravděpodobně uvidíme spoustu nových. Na cestě jsou také hybridní zařízení stejně jako cenově příznivější „skořápkové“ notebooky, ať už s dotykovým rozhraním nebo bez něj.

Například LG má v tomto ohledu v rukávu spoustu novinek, jako je hybridní notebook LG Tab-Book H160 s 11,6palcovým displejem, vysunovací QWERTY klávesnicí, Wi-Fi, Bluetoothem 4.0, HDMI, USB a MicroSD slotem. LG na CES také plánuje ukázat „ultrabookovou“ verzi Tab-Booku, další ultrabook zvaný Z360 a 23palcový all-in-one počítač s dotykovým displejem, V325. Tablet H160 je již dostupný na jihokorejském trhu.

Kromě tabletů s Windows 8 očekáváme spousty levnějších, neznačkových alternativ od asijských výrobců, některé s operačními systémy Android Jelly Bean. Na obzoru jsou také specializované tablety s Androidem. Již před CES se hovořilo o tabletech zaměřených na děti, hráče a seniory.

Výhledy smartphonů

Fanoušci Windows Phone 8 budou nadšeni ze Samsungu na akci Digital Experience společnosti Pepcom, která probíhá ve stejnou dobu jako CES. Gigant v oblasti elektroniky v pondělí ukáže svůj smartphone Ativ S pro americký trh. Ativ S je prozatím jediným telefonem s Windows Phone 8, který disponuje kovovým „vlasovým“ designem, čímž chce konkurovat výrazným barvám smartphonů od společností HTC a Nokia.

Ativ S silně připomíná telefony od Samsungu s Androidem, jako je model Galaxy S III. Má tenký design a zaoblené hrany a je z Windows Phone 8 telefonů jediný vybavený fyzickým tlačítkem Home. Ativ S má také 4,8palcový Super AMOLED displej, 8megapixelový fotoaparát s LED bleskem a možnost sdílení prostřednictvím technologie NFC (komunikace blízkého pole).

Samsung Ativ S

Pokud hovoříme o NFC, tato technologie bezdrátového připojení je stále běžnější – a očekávanější – funkcí smartphonů. Stále více spotřebitelů na svých telefonech využívá mobilní platební aplikace, a společnosti pro povzbuzení jejich používání poskytuje svým zákazníkům digitální kupóny nebo odměny za loajalitu.

Velikosti displejů jsou stále větší, a rozostřují linii mezi velkým smartphonem a malým tabletem. Huawei údajně plánuje představit na letošním CES extra velký 6,1palcový Ascend Mate, kombinaci telefonu a tabletu s buďto 720p nebo 1080p rozlišením. Smartphone byl podle serveru Engadget spatřen koncem prosince ve značkovém obchodě Huawei v Číně. Masivní Ascend Mate bude pravděpodobně disponovat čtyřjádrovým procesorem o frekvenci 1,8 GHz. Pozorovatelé také očekávají, že Huawei v průběhu show představí telefon s Windows Phone a několik telefonů s Androidem.

To další čínský výrobce, ZTE, plánuje na CES ukázat svou novou vlajkovou loď s Androidem, telefon Grand S. Výrobce elektroniky tvrdí, že bude novinka nejtenčím pětipalcovým telefonem na světě. Keramický smartphone bude údajně nabízet rozlišení 1080p.

CES však přesto nemusí být pro smartphony tou úplně nejlepší show. Očekáváme, že lví podíl oznámení nových telefonů v roce 2013 bude mít Mobilní světový kongres (MWC), který startuje 25. února ve španělské Barceloně.

Aplikace a příslušenství

Přestože se Apple CES (jakož i jakékoliv jiné prodejní show) neúčastní, do Las Vegas se sjíždí spousta vývojářů aplikací pro iOS, aby na veletrhu představili své nejnovější mobilní aplikace a služby. Produkty pro iOS zařízení budou letos na CES všude, ale zvláště ve formě propojených aplikací, které iPhonům, iPadům a iPodům touch umožňují dálkově ovládat ostatní zařízení.

Jednou z největších kategorií pro propojené aplikace bude mobilní zábava. Na Mobile TV Tech Zone v centrální hale bude ukázána hromada zábavních aplikací, zvláště těch, které uživatelům poskytují možnost streamovat živou televizi přímo do zařízení iOS.

CS24

Na CES se shromáždí také nesčíslné množství výrobců příslušenství v naději, že se jim podaří získat pro sebe a pro své doplňky k produktům Apple nějakou pozornost. Předběžné náznaky od vystavovatelů dávají tušit lavinu obalů vytvořených pro ochranu displejů s vysokým rozlišením iPhonu 5, iPadu čtvrté generace i nedávno představeného iPadu mini.

Výrobci příslušenství jsou entuziastičtí zejména pokud jde o nabídku technologii pro fitness. Ta bude opravdu bohatá – od digitálních krokoměrů a monitorů srdeční aktivity přes váhy a různé jiné aplikace a webové služby až po třeba sportovní hodinky.

Byl pro vás článek přínosný?