Hlavní navigace

Přizpůsobte nastavení napájení svým požadavkům - 2.díl

26. 6. 2015

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Správa napájení se v operačním systému řeší pomocí plánů napájení. Může se stát, že ze standardních plánů napájení však nám nebude vyhovovat ani jeden. Jak upravit konfiguraci napájení ve Windows tak, aby vyhovovala přesně našim potřebám?

Předcházející díl

 

Nastavení napájení patří mezi ty funkce operačního systému, na která si nejspíše nevzpomenete do okamžiku, než je budete muset změnit. Výchozí nastavení operačního systému Windows jsou nakonfigurována poměrně dobře, ale ani ta se nemusí hodit úplně každému, popřípadě nemusí být v určitých situacích právě ideální.

Vlastní plány napájení

Ve Windows si můžete konfigurovat vlastní plán napájení

My však v tuto chvíli potřebujeme vytvořit vlastní plán napájení. Proto v levé části okna klepněte na odkaz Vytvořit schéma napájení.

Svůj vlastní plán napájení si můžete pojmenovat

Na další obrazovce budete vyzváni k pojmenování vašeho plánu napájení, přičemž si vyberete jako šablonu některý z již existujících plánů napájení. Zároveň se zobrazí varování, že plán, který si vyberete jako šablonu, bude nahrazen vámi vytvořeným novým plánem napájení. K původnímu plánu napájení se pak budete moci dostat pouze přes Ovládací panely a odkaz Skrýt další schémata, tj. k původnímu plánu napájení se již z Hlavního panelu nedostanete. Po dokončení nastavování klepněte na tlačítko Další.

Nastavení napájení si můžete nakonfigurovat přesně podle svých požadavků

Nyní si můžete vybrat nastavení napájení podle svých představ. Například my jsme se rozhodli, že v našem ukázkovém plánu napájení necháme počítači vypnout monitor po 30 minutách nebo po jedné hodině, a to v závislosti na tom, zda poběží na baterii, nebo zda je napájen z elektrické sítě. V žádném případě však nechceme, aby počítač přecházel do režimu spánku, a tak u této volby vybereme položku Nikdy, a to jak v sekci Baterie, tak v sekci Napájen ze sítě.

Po konfiguraci všech nastavení klepněte na tlačítko Vytvořit. A to je vše.

Nový plán je připraven k použití

soutez_casestudy

Nyní se opět vrátíte k oknu s hlavními možnostmi napájení Ovládacích panelů, kde uvidíte, že je vámi vytvořený plán napájení aktivní a připraven k použití.

Pokud budete někdy později chtít plán napájení opět změnit, pak stačí opět pouze klepnout na ikonku pro nastavení možností napájení v Hlavním panelu, nebo přes příslušné okno Ovládacích panelů.

Byl pro vás článek přínosný?