Hlavní navigace

Přizpůsobte si svůj počítač doslova k obrazu svému - 9.díl

23. 1. 2019

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Počítač vůbec nemusí být jen bezduchým nástrojem – můžete jej pojmout i jako doplněk sama sebe!

Předcházející díl

 

Už jste někdy přemýšleli, co váš dům či byt dělá právě vaším domovem? Proč se v něm cítíte doslova jako doma? Je to nábytkem? Nebo snad obrazy, sochami či jinými uměleckými díly? Anebo třeba suvenýry či památky vystavené na poličkách? Věřte nebo ne, i svůj počítač si můžete vyladit tak, aby vypadal přesně tak, jak chcete právě vy. Aby bylo na první pohled poznat, že je váš. A jestliže se právě seznamujete s operačním systémem Windows 10, pak vám ukážeme, jak si svůj počítač přizpůsobit tak, aby vypadal přesně podle vašich představ.

Stručný doplněk týkající se soukromí

Vzpomínáte si, jak jsme vám na začátku doporučovali, abyste prošli OOBE a zatím vynechali možnosti výchozího nastavení soukromí? Nyní je ten správný čas na to, abyste se vrátili a popřemýšleli, která data jste ochotni Microsoftu poskytnout – a to přes nabídku Nastavení > Soukromí (Settings > Privacy).

Přesné pochopení možností nastavení soukromí ve Windows není právě jednoduché a sám Microsoft se neustále brání vysvětlit zákazníkům, co vlastně sběrem dat zamýšlí. Nicméně přesto má povolení přístupu Microsoftu k vašim datům určité výhody, nicméně v každém případě stačí povolit jen přístup k základním datům.

soutez_casestudy

Je jen na vás, jaká data o sobě a svých aktivitách se Microsoftu rozhodnete poskytnout, nicméně v každém případě se jedná svým způsobem o výměnný obchod: Firma Microsoft by byla moc ráda, pokud byste jí uvěřili, že čím více dat jí poskytnete, tím lepší bude pro vás ovládání a používání jejího operačního systému. Něco na tom pravdy samozřejmě je. Pokud Microsoftu například povolíte přístup k historii vyhledávání a například k dokumentům v cloudu, budou výsledky vašich dotazů na vyhledávání daleko účinnější. Reklamy ale budete vidět stále, a proto skutečně není nutné vytvářet jedinečné reklamní ID – proto vám navrhujeme, abyste tuto možnost v nabídce Nastavení > Soukromí > Obecné (Settings > Privacy > Options) vypnuli. Rovněž můžete bez nějakých závažnějších důsledků nastavit volbu Soukromí > Diagnostika a zpětná vazba (Privacy > Diagnostics & Feedback) na možnost Základní (Basic).

Jsou samozřejmě i další možnosti, jak si svůj počítač maximálně přizpůsobit: třeba si můžete přidat další monitor a rozšířit si tak svůj virtuální pracovní prostor, můžete odinstalovat bloatware, jakým je například aplikace Candy Crush, popřípadě si jednoduše přidat důvěryhodnou starou klávesnici a myš. V každém případě si pamatujte, že všechno se při přizpůsobování točí okolo vašeho a jen vašeho počítače.

Byl pro vás článek přínosný?