Hlavní navigace

Problém s Windows Update? Máme řešení! - 2. díl

31. 3. 2014

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Instalace aktualizací operačního systému patří k jedné z nejdůležitějších operací, kterou je nutno provádět, aby byl váš počítač neustále v kondici. Co si ale počít, pokud zničehonic nejdou do vašich Windows aktualizace nijak nainstalovat?

Jako pravidelní uživatelé operačního systému Windows jste si již určitě zvykli na to, že se železnou pravidelností se vám minimálně jednou v měsíci objeví ve vašem počítači výzva k vypnutí počítače za účelem instalace nejnovějších aktualizací. Dobrá tedy – vypnete či restartujete počítač, aby se nainstalovaly aktualizace, nicméně při dalším spuštění počítače se upozornění na vypnutí počítače za účelem instalace aktualizací objeví znovu. Aktualizace jednoduše vůbec neproběhla.Co teď?

 

Předchozí díl

Další možnosti zprovoznění služby Windows Update

V minulém dílu jsme se pokusili přimět k činnosti službu Windows Update pomocí funkce Obnovení systému. Jak to dopadlo? Povedlo se?

Pokud ne, nedá se nic dělat, ale za pokus to určitě stálo. Nicméně nezoufejte - pro případ neúspěchu jsou v záloze i následující tipy, které rozhodně stojí alespoň za zkoušku:

Prověřte počítač, zda není napaden malwarem. Aktualizaci systému může záměrně blokovat i trojský kůň, popřípadě jiný škodlivý program, přičemž tento malware může napadnout i v počítači nainstalovaný antivirový program.

Vyzkoušejte nástroj pro diagnostiku systému vytvořený přímo firmou Microsoft. Tímto nástrojem v tuto chvíli myslíme program Nástroj pro řešení problémů se službou Windows Update. Tento nástroj je k dispozici zdarma a je velmi pravděpodobné, že dokáže odhalit příčinou nefunkčních aktualizací ve Windows.

Řešení problému s instalací aktualizací

Nové nastavení služby Windows Update. V tomto případě se jedná o poměrně náročnou operaci, kterou zřejmě nejlépe popisuje tento článek na webu podpory firmy Microsoft.

Potíže s aktualizacemi se nevyhnuly ani autorům tohoto článku. Poté, co jsme vyzkoušeli funkci Obnovení systému, otestování počítače antivirovým programem a nástroje pro řešení problémů se službou Windows – mimochodem vše neúspěšně, jsme se chystali provést nové nastavení služby Windows Update. Nicméně ještě jsme jednou restartovali počítač. A světe div se – najednou se všechny aktualizace nainstalovaly naprosto bez problémů.

CS24

Z toho všeho vyplývá, že k instalaci aktualizací nemusí dojít kvůli celé řadě naprosto záhadných a nejasných příčin, které často mohou mít pouze dočasný charakter. Jedná se tedy o velmi problematickou záležitost, která nemá jednoznačné řešení. Nicméně věříme, že vás tipy v tomto článku k řešení problémů s aktualizacemi alespoň inspirují.

 

Byl pro vás článek přínosný?