Hlavní navigace

Problémy, které přináší zastaralé IT

15. 5. 2023

Sdílet

 Autor: © artifika - Fotolia.com
Technologie by měly usnadnit život a zefektivnit práci. To však neplatí, když se zaměstnanci potýkají se zastaralou technikou – to mohou kvůli ní ztratit i deset pracovních dnů v roce.

Podle údajů firem Skynova a Atlas VPN ztrácejí mileniálové kvůli zastaralé technice na pracovišti v průměru 19,3 minuty denně, což v součtu činí 84 hodin nebo 10,5 dne pracovního času ročně.

Modernizujete firemní IT prostředky?

To se ale týká i pracovníků starší generace X i mladší Z, kteří ztrácejí přibližně 18,8 minuty (téměř 82 hodin ročně), respektive 18,2 minuty (79 hodin ročně).

Pokud se podíváme na čísla podle odvětví, nejvíce času kvůli zastaralým technologiím na pracovišti ztrácí finanční sektor, a to v průměru 23,7 minuty denně nebo přibližně 103 hodiny ročně.

Zajímavé přitom je, že právě finanční odvětví má nejnovější technologie mezi odvětvími, a to v průměrném stáří 3,7 roku.

Zastaralé technologie jsou podle průzkumu významným problémem také ve zdravotnictví, kde zabírají pracovníkům v průměru 23 minut denně (neboli téměř 100 hodin ročně) času.

Naproti tomu pracovníci ve státní správě i v maloobchodě ztrácejí denně v průměru 19,4 minuty pracovní doby tím, že musejí používat zastaralou technologií, což ve výsledku činí 84 hodin ročně.

Ani zaměstnanci firem působících v oblasti vzdělávání a IT technologií nejsou z obliga – jejich ztráty činí 16,6, resp. 17,1 minuty denně, v tabulce firmy Skynova jsou ale nejlepší.

ICTS24

Firmy často neberou v úvahu dlouhodobé důsledky zastaralé technologie. Kromě nižší produktivity mohou organizaci učinit také zranitelnější vůči zneužití, a to jak z interních, tak z externích zdrojů.

Takže i když novější technologie mohou mít vyšší cenu, neaktualizování těch existujících znamená, že náklady na používání zastaralých technologií budou v čase dále stoupat.

 

Computerworld si můžete objednat i jako klasický časopis. Je jediným odborným měsíčníkem na českém a slovenském trhu zaměreným na profesionály v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Díky silnému zázemí přináší aktuální zpravodajství, analýzy, komentáře a přehledy nejnovejších technologií dříve a na vyšší odborné úrovni, než ostatní periodika na tuzemském trhu.

Obsah Computerworldu je určen odborníkům a manažerům z firem a institucí, kteří se podílejí na rozhodovacím procesu při nákupu ICT technologií. Jednotlivá čísla si můžete objednat i v digitální podobě.