Hlavní navigace

Proč byste při každém připojení měli používat VPN - 1.díl

5. 3. 2017

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Ochrana soukromí je aktuálním tématem zejména dnes, kdy se vlády celého světa včetně USA snaží o maximální sledování online aktivit všech uživatelů.

Úvod

Mezi nejdůležitější dovednosti každého uživatele počítače by měla v současnosti patřit schopnost používat síť VPN (virtuální privátní síť) pro ochranu svého soukromí. Síť VPN je obvykle realizována jako placená služba, která zajišťuje soukromí a bezpečnost při surfování na internetu při používání veřejných WiFi hotspotů. Sítě VPN s rovněž dají použít pro překonání geografických omezení při používání webů pro streaming videa nebo hudby. V neposlední řadě vám mohou pomoci při obcházení omezení nastavených vládní cenzurou, i když právě v tomto případě se jedná o poměrně delikátní záležitost.

Virtuální privátní síť VPN si asi nejlépe představíte jako zabezpečený tunel, který se vytvoří mezi vaším počítačem a nějakými cílovými počítači, které na internetu navštěvujete. Váš počítač se připojí k serveru VPN, který se může nacházet třeba u nás, v USA, Velké Británii, Francii, Švédsku nebo klidně třeba v Thajsku. Veškerý webový provoz pak následně prochází v obou směrech přes tento server VPN. Ve výsledku to pak pro všechny cílové weby vypadá tak, jako byste surfovali po Internetu z místa, kde se nachází server VPN, k němuž jste se připojili, a nikoliv z místa, kde se nachází váš počítač.

K důsledkům vyplývajícím z umístění serveru VPN se dostaneme za chvíli, nyní se vraťme zpět k našemu příkladu týkajícímu se vytvoření zabezpečeného tunelu. Jakmile se připojíte k síti VPN a ocitnete se „uvnitř tunelu“, je pro kohokoliv velmi obtížné sledovat vaši aktivitu na internetu. Jediný, kdo ví o tom, že se na Internetu pohybujete, jste vy sami, poskytovatel sítě VPN (tomu se dá zabránit použitím protokolu HTTPS) a web, ke kterému se připojujete.

Síť VPN si můžete představit jako zabezpečený tunel, kterým putuje veškerý datový provoz do Internetu

Když se připojíte k veřejné síti WiFi, třeba v kavárně nebo na letišti, pak to pro případného útočníka znamená komplikaci, která mu významně ztíží případné pokusy o krádež vašich přihlašovacích údajů nebo pokusy o přesměrování počítače na nějaký podvodný web vydávající se za web vaší banky. To samé platí i o vašem poskytovateli připojení k internetu, popřípadě o každém, kdo by chtěl sledovat vaše aktivity, protože pro něj bude takřka nemožné vysledovat, které weby na internetu navštěvujete.  

Navíc můžete při použití sítě VPN těžit i z výhody, která vám umožní podvrhnout a následně zmanipulovat vaše skutečné umístění. Pokud se například aktuálně nacházíte v Praze a server VPN je ve Velké Británii, pak pro většinu webů to bude vypadat, že se k internetu připojujete z Velké Británie, a nikoliv z České republiky.

Díky tomu můžete pomocí VPN oklamat většinu geograficky omezených webů a online služeb. Schválně zde používáme slovo „většinu“, protože některé online služby, konkrétně třeba Netflix, bojuje proti zneužívání připojení přes VPN tak, že zabraňuje uživatelům v přístupu, pokud používají například americkou verzi Netflixu, a přitom se ve skutečnosti nacházejí v Austrálii.

V ostatních případech se výše uvedené opatření nepoužívá, takže pokud si uděláte třeba výlet do Belgie a připojíte se k serveru VPN v USA, dostanete se bez problémů k naprosté většině amerických webů a služeb, stejně jako byste byli třeba v kavárně v Chicagu.

CS24

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?