Hlavní navigace

Proč instalovat Windows 11, když můžete mít Chromebook?

Sdílet

 Autor: HP
Přináší Windows 11 něco opravdu nového? Nejspíš lepší zabezpečení a kompatibilitu s Androidem. Nedisponují tím však už současné Chromebooky?

Výhody Chromebooků oproti počítačům s Windows propaguju už od vydání toho úplně prvního, tedy přesně deset let. Až teprve čísla posledních měsíců ale ukazují, že jejich kouzlu propadá čím dál tím víc lidí.

A když pozorujeme, s jakou slávou Microsoft ohlásil Windows 11, vkrádá se myšlenka, zda tahle čísla viděli i šéfové firmy a rozhodli, že je třeba co nejdřív vydat novou desktopovou verzi Windows dřív, než se objeví cloudové počítače pojímající Windows coby Desktop-as-a-Service na platformě Azure.

Zdá se vám to nepravděpodobné? V prvním kvartále letošního roku uživatelský podíl Windows poklesl na 75 %, což jsou dle společnosti IDC nejnižší čísla od devadesátých let minulého století.

Rok 2013, na jehož počátku byl systém nainstalován na 91 % všech stolních počítačů, přitom není až tak vzdálený. Od té doby však jeho uživatelský podíl klesá.

Oproti tomu prodejnost Chromebooků v posledním roce meziročně vzrostla o 276 % a jen v prvním kvartále letošního roku dosáhla téměř 12 milionů prodaných jednotek. To je sice oproti 84 milionům notebookům s Windows prodaným ve stejném období výrazně méně, rozhodně však nejde o zanedbatelné číslo.

A výrobci to vnímají. Nabídce Chromebooků vévodí HP a Lenovo, jimž patří 60 % všech letos prodaných Chromebooků, tedy 7,5 milionu prodaných kusů.

A ze zájmu o ně profitují i další výrobci – Acer poslal v prvním kvartálu roku do světa 1,43 milionu Chromebooků, meziročně o 176 % víc, Dell svá čísla zdvojnásobil na 1 milion prodaných kusů a 1,2 milionu prodaných kusů v případě Samsungu pro firmu znamená astronomický nárůst o 2233 %.

Pokud jde o počítače, Windows tak po velmi dlouhé době, ne-li vůbec poprvé, čelí vážné hrozbě, byť samozřejmě nelze přehlížet ani 10% tržní podíl, který Applu zajišťují fanoušci Maců.

Není se tedy co divit, že se Microsoft tasí s Windows 11. Protože i přesto, že firma nejspíš vyhlíží budoucnost patřící DaaS, dobře si uvědomuje, že pro většinu lidí představuje to nejpohodlnější řešení operační systém nainstalovaný na konkrétním zařízení.

Pro tuto chvíli tak mají před Cloud PC přednost Windows 11, což je však dle mého chyba. Systém ještě ani není venku a uživatelé i experti hlásí, že ani některá novější PC nejsou se systémem kompatibilní. A sám Microsoft přiznal, že téměř polovina modelů jeho vlastní řady Surface Windows 11 nerozběhne.

Víte však, na co budete moct své počítače s Windows 10 upgradovat? Na Chrome OS. Přesněji řečeno CloudReady OS – s Chrome OS kompatibilní systém postavený na open-source Chromium OS, z dílny vývojářů firmy Neverware, kterou koncem loňského roku koupil Google.

CloudReady OS sice ještě s Chrome OS není kompatibilní stoprocentně, nepodporuje Google Play Store ani na něm neběží Android aplikace. To se ale dozajista změní.

Spravovat ho můžete skrz Chrome Management či konzoli Google Admin a paradoxně ho můžete vybavit dokonce i Microsoft Windows Deployment Services nebo Microsoft System Center Configuration Managerem, případně programy jako Altiris nebo Symantec Ghost.

A na rozdíl od Windows 11, které se zatím zdají být dosti vybíravé, pokud jde o hardware, na jakém poběží, CloudReady OS můžete nainstalovat na jakémkoliv PC se 2 GB RAM a 16 GB úložného prostoru.

soutez_casestudy

Neverware pouze upozorňuje, že by neměl být spouštěn na systémech starších roku 2007, což ale znamená, že jej klidně můžete rozjet i na počítačích, které si poradily s Windows XP a Windows Vista.

Takže? Pokud toužíte po dostupném a kvalitním upgradu svého stávajícího počítače, možná byste se měli porozhlédnout po CloudReady a ne Windows 11. A pokud uvažujete o novém PC – a nepotřebujete nutně software běžící pouze ve Windows – možná byste měli zvážit pořízení Chromebooku. Možná nebudete litovat.

Byl pro vás článek přínosný?