Hlavní navigace

Procesor Atom Clover Trail nebude podporovat Linux

Sdílet

 Autor: © alphadogdesign - Fotolia.com
Podle odborníků se ovšem jedná o chybný krok, protože nový procesor bude mít horší parametry než architektura ARM, která je proto pro výrobce hardwaru výhodnější.

Intel na sebe přivolal hněv příznivců operačního systému Linux, když oznámil, že nový mikroprocesor Atom Clover Trail nebude tento operační systém podporovat. Ve zprávě z fóra pro vývojáře Intel (IDF) v San Francisku představila společnost nový procesor Atom určený pro tablety jako „procesor pro Windows 8“ a „procesor, který nepodporuje Linux.“

I když jsou všechny procesory architektury x86 navrženy tak, aby byly kompatibilní, nový dvoujádrový Clover Trail byl od počátku zamýšlen jako procesor pro tablety s Windows. Paralelně s nimi má Intel vyrábět také jednojádrový procesor Medfield, který je určen pro smartphony.

Jakýkoliv procesor s architekturou x86 by měl být schopný Linux podporovat, ale Intel do nových procesorů navíc zahrnul rozhraní pro správu napájení, které je pro tablety nezbytné, ale které jádro Linuxu momentálně nepodporuje.

Oficiální vysvětlení Intelu bylo velmi vyhýbavé a nic neříkající: „Pokud bychom měli v procesoru zajistit podporu konkrétního OS, vyžádalo by si to značný objem softwarové práce,“ což je vlastně jiný způsob jak říct, že systém na procesoru nefunguje tak dobře jako v případě procesorů určených pro standardní počítače.

Tvůrce definice open source Bruce Perens není přesvědčen, že Intel nepodporuje Linux jen čistě z technických důvodů. Předvídá, že tento procesor je pro Intel slepou uličkou a že podpora Linuxu přijde s dalšími verzemi. Dále pokládá otázku, proč by vývojáři Linuxu měli chtít OS pod systémem, který zaostává za svým konkurentem ARM. „Proč je Atom za ARM tak pozadu? Je to jednoduché – ARM vyžaduje ke stejné práci méně tranzistorů,“ řekl Perens. ARM také přidává u některých CPU větší komplexnost díky podpoře tří instrukčních sad. Podle Perense je Clover Trail jen epizodou, která skončí ve slepé uličce.

Byl pro vás článek přínosný?