Hlavní navigace

Jak vybrat nejlepší procesor pro herní počítač - 1. díl

26. 7. 2010

Sdílet

Současné procesory vyráběné firmami Intel a AMD nabízí celou škálu různých zajímavých funkcí. Tyto funkce se bohužel často skrývají za naprosto nesrozumitelnými označeními jednotlivých procesorů. Prozradíme vám, které procesory se hodí do strojů určených hráčům počítačových her.

V dobách, kdy se na trhu vyskytovaly pouze jednojádrové procesory, bylo porovnání jejich výkonu poměrně snadné. Dnes je situace pro potenciálního zájemce o koupi procesoru daleko složitější. Jde o to, že v prvé řadě výkon procesoru neurčuje jen počet jader a taktovací frekvence, ale i spousta dalších funkcí – za všechny jmenujme třeba režim Turbo, který složí pro automatické přetaktování jednotlivých jader, či dokonce integrovaný grafický čip.

Pak je zde ještě další překážka, kterou výrobce procesoru zájemci o jeho koupi klade – jde o to, že dříve bylo poměrně jasným měřítkem výkonu procesoru jeho název a taktovací frekvence, dnes se procesory označují různými nesrozumitelnými zkratkami obsahující troj nebo čtyřciferná čísla, a občas se za tímto číslem vyskytují ještě nějaké další znaky.

Anno 1404

Abychom se pokusili vnést do této problematiky trochu světla, otestovali jsme 50 nejnovějších procesorů. Při testech jsme se zaměřovali zejména na výkon v počítačových hrách a na poměr ceny k výkonu procesoru. Výkon procesoru jsme měřili na počítačové hře Anno 1404 (rozlišení 1680×1050 pixelů, maximum detailů, grafická karta Radeon HD 5870), což je strategie, která při hraní na počítači vyžaduje skutečně vysoký výkon a která se velmi dobře hraje na čtyřjádrových procesorech. Bohužel již dlouhou dobu platí, že ne všechny novější hry jsou programovány tímto nejmodernějším způsobem, a tak se musí s tímto faktem vypořádat všechny procesory. Výjimkou je například hra Dirt 2 (v našich testech běžela v rozlišení 1680×1050 pixelů, maximum detailů).

Dirt 2

Tato hra využívající rozhraní DirectX 11 sice využívá dvoujádrové procesory na maximum, další jádra ale již využít nedokáže a pro vyšší výkon pak hra s výhodou využívá vyšší taktovací frekvenci. Stejně tak jako hra Dirt 2 se chová řada nejnovějších her, takže výsledek benchmarku dává informaci o tom, jak se procesor chová v těch hrách, které nedokáží využít výhod dalších jader v procesoru.

My jsme všechny výsledky benchmarků z her Anno 1404 a Dirt 2 sloučili dohromady a zjistili tak průměrný výkon vyjádřených v počtu snímků za sekundu (fps).  Záměrně jsme při benchmarcích vynechali syntetické benchmarky a měření v různých rozlišeních, jako je například rozlišení 800×600 pixelů s minimem detailů. Je pravdou, že pak jsou rozdíly mezi jednotlivými procesory ještě větší, nicméně s hrami, které jsou takříkajíc doma v realistických rozlišeních a nastaveních grafické karty, nemají vůbec co dělat.

Kategorie do 2500 Kč

Pokud jste při výběru procesoru omezeni penězi, nemějte obavy, i v tomto na finanční prostředky nejméně náročném segmentu se dají najít výkonné a moderní procesory. Ty nejzajímavější produkty však pochází prakticky výlučně z výrobního programu firmy AMD. Jedním z kandidátů je Athlon II X2 215, který stojí 1250 Kč. Jedná se o procesor taktovaný na frekvenci 2,7 GHz odvozený od výrobní série Phenom II, ovšem chybí mu vyrovnávací paměť cache typu L3. Právě díky taktovací frekvenci 2,7 GHz dosahuje tento cenově výhodný dvoujádrový procesor v našich testech slušné hodnoty 41,1 fps, což představuje dostatečný výpočetní výkon pro hraní všech současných her. Tento procesor navíc umístíte do patice AM3 od firmy AMD a podporuje operační paměti typu DDR3. Pokud by vám výčetní výkon procesoru Athlon II X2 215 z nějakého důvodu nepostačoval, můžete klidně použít jakýkoliv jiný výkonnější procesor do patice AM3, a to včetně šestijádrových procesorů.

Když si připlatíte 750 Kč, můžete mít procesor o další jádro bohatší. Procesor Athlon II X3 435 (cena 2000 Kč, taktovací frekvence 2,9 GHz) nabízí tři jádra, což se v našich benchmarcích projevilo nárůstem výkonu o  15 procent (46,5 fps oproti 41,1 fps u Athlonu II X2 215. Za stejnou cenu (cca 2000 Kč) můžete mít i první Phenom II. Jedná se o procesor Phenom II X2 545, který obsahuje dvě jádra a oproti procesorům Athlon II mají vyrovnávací paměť cache L3 o velikosti 6 MB. Tento procesor je taktován na 3 GHz, a se svými 47 fps dosahuje minimálního náskoku proti trojjádrovému Athlon, který dosáhl výkonu 46,5 fps. Vyrovnávací paměť L3 u Phenomu tedy má v našem benchmarku, kdy používáme pro měření výkonu hry, stejnou váhu jako třetí výpočetní jádro Athlonu II X3. Athlon se třemi jádry ovšem má z hlediska budoucnosti o něco větší perspektivu.

Můžete-li si dovolit za procesor utratit 2500 Kč, pak se podívejte na AMD Phenom II X3 705, který má jak tři jádra, tak vyrovnávací paměť cache L3 o velikosti 6 MB. Vzhledem k nižší taktovací frekvenci (2,5 GHz)  ovšem dosahuje výkonu pouze 46,6 fps, a je tak pomalejší než o 500 Kč levnější Athlon II X2 215 a Phenom II X2 545.

AMD Phenom II

soutez_casestudy

Od firmy Intel vám v segmentu do 2500 Kč žádný procesor nedoporučujeme. Jediné, co je v této cenové relaci k dispozici, jsou procesory pro v současnosti již zastaralou platformu využívající patici 775. Koupě nového procesoru pro tuto patici se nevyplatí, neboť je cenově na stejné úrovni jako aktuálně používaná patice 1156.

Další díl seriálu čekejte na našem webu ještě v tomto týdnu!

Byl pro vás článek přínosný?