Hlavní navigace

Procházka historií Microsoft Windows - 1. díl

2. 12. 2010

Sdílet

Před několika dny to bylo přesně 25 let od premiéry první verze operačního systému Windows. Podívejte se, jak se systém s léty měnil a vyvíjel a postupně se dopracoval až na pozici nejpoužívanějšího operačního systému na světě.

Operační systému od společnosti Microsoft dnes používá téměř 90 procent všech uživatelů počítačů. Že to vše odstartuje datum 25. listopadu 1985, kdy došlo k vydání Windows 1.0, na to by před 25 lety asi nikdo nepomyslel. Systém nebyl ani pravým operačním systémem, ale pouze jakýmsi grafickým prostředím pro MS-DOS, umožňoval práci s několika programy současně. Už v době premiéry byl nový systém svým způsobem pozadu - první grafický interface se totiž  objevil na počítačích Macintosh od Applu. Za první plnohodnotný operační systém Windows bychom pak mohli považovat až ten s označením 3.0, který pochází z roku 1990.

Jak jistě víte a sami jste toho možná byli svědky, během následujících let nám Microsoft představil několik dalších verzí svého systému, přičemž některé verze byly podařené více, jiné méně. Pojdmě se společně podívat  na to, jak se „okna“ vyvíjela od svého prvopočátku až do stádia nejpoužívanějšího operačního systému na světě.

Windows 1.0 (1985)

Požadavky tohoto 16bitového systému zahrnovaly mimo jiné MS-DOS 2.0 a nejméně 256 kilobajtů paměti. Hlavní okno, zvané DOS Executive, sloužilo k práci se soubory. Aby nedošlo k případným sporům s firmou Apple, která začala používat grafický interface ve svých Mac OS o rok dříve, naprogramoval Microsoft Windows 1.0 tak, aby se otevřená okna aplikací nemohla překrývat. Už tehdy v systému nechyběl hlavní panel, umístěný jak ho známe dnes, tedy dole.

 

Windows 1.0

 

Windows 2.0 (1987)

To, co chybělo v „jedničce“, tedy překrývání oken aplikací, se objevilo ve verzi 2.0, vydané v listopadu 1987. Kromě vylepšeného grafického zpracování systém obsahoval balíček jednoduchých prográmků – Paint, Terminal nebo Hodiny. Krátce po jeho premiéře (1987 a 1989) byly veřejnosti představeny programy Excel a Word. Nicméně Apple došel k názoru, že si jsou oba systémy až příliš podobné a v roce 1988 začal proces o autorská práva. O čtyři roky později přišel verdikt ve prospěch Microsoftu. Poměrem 161 ku 9 hlasům soud potvrdil, že všechna Applem napadená řešení systému, nakoupil Microsoft spolu s licencí v roce 1985.

 

Windows 2.0

 

Windows 3.0 (1990)

Třetí verze „oken“ s sebou 22 května 1990 přinesla vylepšenou VGA grafiku, virtuální paměť a nezapomenutelný Solitaire.
Hardwarové požadavky systému Windows 3.0 byly následující: Procesor 8086/8088 (nebo lepší), 640 KB RAM, 7 MB místa na pevném disku a grafická karta CGA/EGA/VGA/Hercules/8514/A.

 

Windows 3.0

 

Windows 3.1 (1992)

Tento systém byl prvním skutečně stabilním OS od Microsoftu, který výrobci instalovali na nových počítačích a uživatelé získávali na zakoupených pevných discích. V porovnání s předchozími verzemi přinesla 3.1 škálovatelné fonty True Type, o nichž zlí jazykové tvrdí, že také původně pocházejí z dílen Applu, lepší podporu „drag and drop“, spolu s podporou multimédií (programy Media Player a Sound Recorder). K solitaire přibyl další požírač času, hledání min. Novinkou ve Windows 3.1 byla také technologie OLE (Object Linking and Embedding), která dokáže integrovat dokumenty a aplikace systému.

 

Windows 3.1

 

V červnu 1992 vydal Microsoft edici Windows for Workgroups 3.1 s nativní podporou sítí LAN, pracovních skupin peer-to-peer, síťovými aplikacemi, emailem a plánovačem úloh. V listopadu 1993 byl systém aktualizován na verzi 3.11, která se vyznačovala vyšší stabilitou a některými novými funkcemi, jež měly vliv na zabezpečení a práci v síti.

Windows NT 3.1 (1993)

V den premiéry 32bitových Windows 3.1 NT (new technology), 27. července 1993, pronesl Bill Gates větu, že systém představuje „Zásadní změnu ve způsobu, jakým společnosti uspokojují své potřeby po informacích". Ve verzi 3.1 debutovala architektura s odděleným jádrem. Systém nabízel integrované síťové funkce a byl navržen pro práci s možností preemptivního multitaskingu. Jednalo se o poměrně stabilní systém s možností spravovat soubory pomocí systému NTFS.O jeho popularitě svědčí i fakt, že jej Microsoft přestal podporovat až v roce 2001.

 

Windows 3.1 NT

 

Windows 95 (1995)

Novou éru operačních systémů Microsoft předznamenal 24. srpen 1995. Toho dne se s velkou pompézností odehrála celosvětová premiéra operačního systému Windows 95 (proslýchalo se, že na jeho propagaci vynaložil Microsoft okolo 300 milionů dolarů).

 

Windows 95

 

Systém „95“ se měl brzy stát revolucí. Preemptivní multitasking, skutečná 32bitová architektura, funkce Plug and Play (asi všichni známe i parafrázi Plug and Pray). Skutečnou novinkou a zlomem však byl samotný vzhled systému - interface, poprvé uvedený před 15 lety, totiž funguje bez nějakých zásadních změn do dnešního dne. Tlačítko start, hlavní panel, plocha se zástupci programů soubory a složkami.

Windows NT 4.0 (1996)

Windows NT 4.0 se dočkaly se vydání rok po „95“. Vizuálně připomínaly předchozí verzi, ale obsahovaly vylepšenou podporu sítí, internetu a firemního intranetu.

 

Windows NT 4.0

 

Windows CE 1.0 (1996)

První verze systému Microsoft, určená speciálně pro mobilní zařízení (pocket PC).

soutez_casestudy

 

Další pokračování článku naleznete na www.pcworld.cz již na začátku příštího týdne!

Byl pro vás článek přínosný?