Hlavní navigace

Procvičte si fotografické dovednosti s online simulátorem - 2.díl

24. 7. 2011

Sdílet

 Autor: © fox17 - Fotolia.com
Ačkoliv žijeme v době kompaktních fotoaparátů s přednastavenými scénami, základní znalosti spojené s fotografováním mohou stále pomoci s tvorbou kvalitnějších snímků.

Fotografování je s dnešními kompaktními digitálními fotoaparáty natolik jednoduché, že k pořízení pěkného snímku ve skutečnosti stačí stisk jediného tlačítka. I v současné době přesto není na škodu mít jisté povědomí o možnostech nastavení fotoaparátu, neboť v jistých situacích může například úprava času závěrky, otevření clony či vyvážení bílé udělat divy. Pakliže si přejete pochopit, jak veškeré proměnné včetně ohniskové vzdálenosti, nastavení ISO, otevření clony nebo délky expozice ovlivňují vaše snímky, může vám velice napomoci webový simulátor napodobující činnost zrcadlového fotoaparátu, jenž umožňuje úpravu množství nastavení a okamžité prohlédnutí výsledku.

1. díl článku: http://pcworld.cz/software/procvicte-si-fotograficke-dovednosti-s-online-simulatorem-1-dil-20639

Podexponované a přeexponované fotografie

Pokud to s posuvníkem rychlosti závěrky přeženete a nastavíte příliš nízkou hodnotu (expozice delší než 1/13 sekundy), hodnota otevření clony dosáhne svého maxima (f36, tedy nejmenší možný otvor). Při nastavení ještě delší expozice budou výsledkem přeexponované fotografie.

Fotografii lze taktéž podexponovat, za kterýmžto účelem však budete muset snížit hodnotu ISO. Implicitně je ISO nastaveno na hodnotu 200, avšak pro naše účely hodnotu snížíme na 100. Zvýšíte-li rychlost závěrky na hodnotu 1/1000 sekundy, hodnota otevření clony opět dosáhne svého fyzického maxima (f2.8, tedy v tomto případě největší možné otevření clony). Při dalším zkracování času expozice si budete moci všimnout, že pořízené snímky jsou podexponované.

 

Experimentujte s hodnotou otevřením clony pro změnu hloubky ostrosti

Pro zvýraznění objektu v popředí fotografové často používají techniku rozostření okolních objektů. Tohoto efektu snadno docílíte pořizováním snímků při nastavení relativně vysoké hodnoty otevření clony (jež je reprezentována nízkou hodnotou). Chování snímků si můžete vyzkoušet při přepnutí do módu Aperture priority a nastavením otevření clony na hodnotu 2.8. Jedná se o největší možný otvor zajišťující nejnižší hloubku ostrosti. Jak si můžete všimnout na fotografii, pozadí je oproti dívce na popředí opravdu značně rozostřené. Výsledek je nicméně zřetelný již při pohledu skrze virtuální hledáček, neboť z povahy konstrukčního řešení zrcadlových fotoaparátů plyne, že ve skutečnosti v hledáčku vidíte to, co fotíte.

Před zmáčknutím tlačítka spouště se fotoaparát chová tak, že nechává clonu maximálně otevřenou, aby se do hledáčku v průběhu vybírání kompozice dostávalo co možná nejvíce světla. Po stisknutí spouště se clona přizpůsobí požadovanému nastavení. Pokud tedy zvolíte nejvyšší možné otevření clony (nejnižší hodnotu), nepoznáte při posuzování hloubky ostrosti rozdíl mezi pohledem do hledáčku a vlastní fotografií.

Nyní vyzkoušejme opačný extrém. Nastavíme posuvník na nejvyšší hodnotu 36 reprezentující nejmenší otevření clony a pořídíme snímek. Dalo by se očekávat, že nyní analogicky dostaneme fotografii s velmi ostrými vzdálenými i blízkými objekty. Simulátor CameraSim nicméně vygeneruje veskrze rozmazaný snímek.

CameraSim5

Vysvětlení je snadné, podíváte-li se na aktuální hodnotu rychlosti závěrky. Fotoaparát automaticky nastavuje delší expoziční čas aby kompenzoval malé otevření clony. Simulátor dále předpokládá, že pomyslný fotoaparát držíte v rukou, a rozmazáním snímku reprezentuje nechtěné pohyby, jichž se při dlouhém expozičním čase bez opory při reálném fotografování nutně dopustíte. Bohužel simulátor nenabízí nastavení typu "při fotografování používám stativ". Pro zachycení ostrého snímku je tedy nutné nastavit rychlost expozice alespoň na 1/60 sekundy.

CameraSim6

Nepřeberné množství kombinací nastavení

Tímto samozřejmě možnosti simulátoru nekončí, můžete si pohrát například s nastavením ISO reprezentujícím světelnou citlivost čipu. Zvyšováním hodnoty přidáte snímku jas a můžete se tedy opět pokusit pořídit nyní již ostřejší snímek při nastavení nejmenší hodnoty otevření clony 36. Musíte brát nicméně v úvahu, že zvyšováním citlivosti čipu vnášíte do fotografie parazitní digitální šum, jež může fotografii značně znehodnotit.

Pakliže jste si již na ovládání zvykli a porozuměli jste principům základních nastavení, můžete dále experimentovat v rámci posledního módu Manual, jenž vám dá maximální volnost formou možnosti současného přizpůsobení rychlosti závěrky i otevření clony. Další možností je expozici upravit posuvníkem Lighting, který vám nabídne modely jak pro slunečné venkovní počasí tak pro potemnělý interiér.

 

Vzhůru do terénu

Přestože CameraSim velice věrně simuluje výsledky dosažené při rozličných kombinacích nastavení, stále se jedná pouze o napodobení reality, jež vás překvapí nesrovnatelně více různorodými scénami, situacemi či okolními světelnými podmínkami, tudíž je zkrátka nejlepším způsobem potřebné zkušenosti nasbírat v terénu. Chopte se tedy svých fotoaparátů, vypravte se do přírody nebo do města a nebojte se se snímky experimentovat, neboť učený z nebe nespadl a především dávno jsou pryč doby, kdy jsme měli k dispozici pouze 32 snímků na analogovém filmu.

CS24

 

Úvodní foto: © fox17 - Fotolia.com

Byl pro vás článek přínosný?