Hlavní navigace

Prodej PC včetně notebooků v ČR značně klesá

12. 11. 2012

Sdílet

 Autor: Alexander Orlov - Fotolia.com
Snížení se na podzim týká zejména notebooků, soustavně ale klesají i prodeje desktopů.

Po roce došlo podle zprávy, kterou uveřejnila firma IDC, na trhu s PC v Česku opět k propadu. V meziročním srovnání se ve třetím čtvrtletí počet PC nově dodaných na trh snížil o 14 %. Propad postihl všechny segmenty, a to jak produktové, tak uživatelské.

Zatímco trh notebooků ztratil přes 16 % objemu, trh stolních počítačů se zmenšil jen o desetinu, ale tento dílčí trh klesal už v předchozím čtvrtletí. Potvrzuje se tak dlouhodobější trend: s výjimkou prvního čtvrtletí tohoto roku se trh stolních počítačů zmenšuje již dva roky.

V uživatelských segmentech doznala největšího propadu poptávka ze strany velkých korporací, dvouciferný pokles postihl ale i poptávku domácností a malých podniků.

Z hlediska produktových kategorií nejvíce poklesl trh mininotebooků (tzv. netbooků), a sice na své historicky nejnižší objemy. IDC očekává další propady tohoto typu počítačů – mininotebook se jako produkt blíží konci svého životního cyklu a začínají ho nahrazovat inovativní produkty jako ultratenké notebooky (ultrabooky). Dynamicky roste také trh stolních počítačů typu all-in-one.

A co podle IDC stálo za propady na trhu PC? Faktorů spolupůsobilo více: trh se chystá na nový operační systém (OS), v souvislosti s tím bylo zapotřebí snížit hladinu zásob se starým OS. Vedle toho byl trh ochromen velice negativním spotřebitelským sentimentem.

Trh ale vřele přijímá inovace – i přes špatný sentiment se tedy velice dobře daří tabletům, které stále více kanibalizují trh počítačů. Svojí roli sehrály i značné meziroční výkyvy směnného kursu, nedostatek velkých projektů, omezená dostupnost evropských fondů (ESF) v důsledku korupčních afér, jakož i všeobecná nejistota v evropském prostoru v souvislosti s evropskou dluhovou krizí.

Největší objemy osobních počítačů dodala na český trh ve třetím čtvrtletí opět společnost HP, která dominovala také trhu stolních počítačů. Druhé místo v počtu dodaných PC obsadila společnost Acer, která zároveň dodala největší počet notebooků.

Jako třetí se co do počtu PC umístila společnost Lenovo, která dosáhla svého historicky nejvyššího tržního podílu na trhu stolních počítačů.

 

Prodej PC v Česku

soutez_casestudy

Podíl výrobců podle dosažených prodaných jednotek, 3. čtvrtletí 2012

HP

21,5 %

Acer

19,9 %

Lenovo

18,1 %

ostatní

40,6 %

Zdroj: IDC, 2012

Byl pro vás článek přínosný?