Hlavní navigace

Prodeje osobních počítačů nadále klesají, nepomohou ani Windows 10

28. 7. 2017

Sdílet

 Autor: HP
Dlouholetý propad v prodejích osobních počítačů nekončí ani ve druhém kvartálu letošního roku; ba naopak, sesouvá se o další 3-4 % oproti stejnému období minulého roku.

Ve statistice se výrazně neliší obě dvě hlavní analytické společnosti v průmyslu, Gartner a IDC. Dle měření IDC výrobci počítačů celkem ve druhém čtvrtletí prodali 60,5 milionu systémů, což je sesuv o 3,3 %. Jde o vylepšení oproti dřívějšímu předpokladu 4% propadu.

Rival IDC, Gartner, který používá ke své statistice jiná kritéria, došel k procentuálnímu propadu o 4,3 %. Během tříměsíčního období prodejci, dle čísel společnosti, odprodali 61,1 milionu počítačů.

Přes 90 % strojů mělo v základu systém Windows; zbytek se týkal systému MacOS a směsice různých systémů na Unixovém jádře.

Jak upozornil Gartner, šlo o jedenácté čtvrtletí klesajících prodejů v řadě; a navíc nejnižší číslo prodaných strojů od roku 2007. Celé odvětví se potýká s poklesem prodejů spektakulárních proporcí a snahy o opětovný návrat do černých čísel nevycházejí.

Jak Gartner, tak IDC viní z pokračujících poklesů především nedostatky komponentů, a to především pamětí a SSD, které navíc zvyšují náklady (a pro koncové zákazníky také ceny). Někteří výrobci vyšší výdaje zkrátka odepsali, jiní je byli nuceni uvalit i na své zákazníky.

„Prodejci nemohli zvednout cenu příliš rychle, obzvlášť ve velkých podnicích, kde je cena obvykle založena na předchozí smlouvě, která často běží skrze čtvrtletí nebo i celý rok,“ popisuje velkoobchodní potíže výrobců analytička Gartneru Mikako Kitagawa.

Analytik IDC Linn Huang vidí situaci nepříliš pozitivně. „Pokračující eroze spotřebitelského trhu je obrovskou zátěží celého odvětví,“ popsal Huang. Jedinou věcí, kterou podle něj zabraňuje totálnímu kolapsu odvětví, je pokračující zájem o podnikové počítače.

Podle Huanga nastartují prodeje počítačů především firemní migrace na Windows 10. Společnosti musí Windows 7 opustit do ledna 2020. „Windows 10 bude držet trh s osobními počítači nad vodou v nejbližších dvou až třech letech,“ vysvětluje. „Nemyslím si ale, že migrace firem na nový systém dokáže vyvážit celkové ztráty na straně spotřebitelů.“

příloha_ovladnete_sva_data

Stephen Kleynhans, analytik Gartneru, přikládá přechodu na Windows 10 ještě menší význam. „Budou podniky kupovat více počítačů během migrace na Windows 10? V pár případech asi ano, ale valná většina uživatelů zkrátka vezme existující počítače a na ně nainstaluje nový systém,“ domnívá se.

IDC i Gartner se shodli také na tom, jak si výrobci samotní během druhého čtvrtletí vedli. Nejlépe na tom je Hewlett-Packard, následován firmami Lenovo, Dell, Apple a Asus. Nejvyšší růst potvrdilo HP, největší ztráty naopak Asus a Lenovo.

Byl pro vás článek přínosný?