Hlavní navigace

Prodeje smartphonů už zase rostou, je po krizi?

4. 12. 2023

Sdílet

 Autor: Lenovo
Dodávky chytrých telefonů ve čtvrtém čtvrtletí se vyvíjejí lépe, než analytici očekávali. A IDC předpokládá, že stejný trend budeme moci vidět i v příštím roce.

Podle globálního průzkumu Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker, který koncem listopadu vydalo IDC, prodeje mobilních telefonů v posledních měsících rostou, i když, co se týče celkových výsledků v letošním roce, se čeká spíše pokles.

Chystáte se letos na Vánoce koupit smartphone?

IDC totiž očekává, že globální dodávky chytrých telefonů ve čtvrtém čtvrtletí meziročně vzrostou o 7,3 %. Za celý rok 2023 se však očekává pokles dodávek chytrých telefonů o 3,5 %, a to na 1,16 miliardy zařízení.

Oproti původnímu předpokladu ze začátku tohoto roku je to určité zlepšení (tehdy se očekával 4,7% pokles). Podle IDC bude oživení trhu pokračovat i v roce 2024, kdy už dojde k růstu o 3,4 %.

Negativní zprávou ale je, že průměrná cena chytrých telefonů letos vzroste o 5,5 % na 438 dolarů. Ceny těchto přístrojů přitom rostou už čtyři roky za sebou.

Důvodem je odklon spotřebitelů od levnějších modelů a také to, že bohatší regiony byly letošním ekonomickým propadem přece jen zasaženy méně než rozvíjející se trhy, které sází právě na levnější mobily s Androidem. 

I díky této situaci z toho na trhu těžil Apple, jehož telefony jsou dražší a bohatší klientela neměla problém si je pořizovat.

Růst průměrných cen se však podle IDC pravděpodobně zpomalí a do roku 2027 by mohl dokonce klesnout na 396 dolarů (dokonce má v průměru zlevnit i Apple). Celkový trh s chytrými telefony přitom poroste v letech 2022 až 2027 s relativně malým ročním tempem ve výši 1,4 %.

Soumrak levných smartphonů, budeme muset sáhnout hlouběji do kapsy Přečtěte si také:

Soumrak levných smartphonů, budeme muset sáhnout hlouběji do kapsy

Pokud se podíváme na typy systémů chytrých telefonů v letošním roce, iOS hlásí mírný nárůst o 0,6 %, přičemž letos dosáhl svého historicky nejvyššího tržního podílu ve výši 19,6 %.

Naopak u telefonů se systémem Android se očekává pokles o 4,4 %. Z dlouhodobého hlediska ale poroste Android rychleji než iOS a podle IDC by měl na konci roku 2027 zaujímat přibližně 81,3 % trhu.

CS24

Velký návrat pak je vidět u firmy Huawei – v posledním čtvrtletí se její zisk více než zdvojnásobil, mj. i díky smartphonům řady Mate 60 Pro s cenovkou okolo 1 200 dolarů.

Zvyšuje se i podpora 5G sítí v mobilech – IDC uvádí, že podíl chytrých telefonů s 5G se zvýší z letošních 61 % na 83 % v roce 2027.

 

Computerworld si můžete objednat i jako klasický časopis. Je jediným odborným měsíčníkem na českém a slovenském trhu zaměreným na profesionály v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Díky silnému zázemí přináší aktuální zpravodajství, analýzy, komentáře a přehledy nejnovejších technologií dříve a na vyšší odborné úrovni, než ostatní periodika na tuzemském trhu.

Obsah Computerworldu je určen odborníkům a manažerům z firem a institucí, kteří se podílejí na rozhodovacím procesu při nákupu ICT technologií. Jednotlivá čísla si můžete objednat i v digitální podobě.

Byl pro vás článek přínosný?