Hlavní navigace

Prodeje Windows 8 zatím zůstávají za očekáváním

3. 2. 2013

Sdílet

 Autor: © Microsoft
Windows 8 mají problém. Zájem o ně je mezi zákazníky velmi malý. Rychlejší nástup na trhu měl i velmi nepopulární operační systém Windows Vista.

Ze statistik společnosti Net Applications vyplývá, že Windows 8 v lednu tvořily asi 2,5 % všech operačních systémů Windows používaných v zařízeních s internetovým připojením. Oproti prosinci loňského roku je to nárůst o 6 procentních bodů. Když navíc do podílu Windows 8 zahrneme i Windows RT, lednový podíl nového systému nepatrně vzroste na 2,6 %.

Za tři měsíce od svého uvedení se tak novému operačnímu systému od Microsoftu nepodařilo překročit tříprocentní hranici. Dokonce i nepříliš populární Windows Vista za stejnou dobu získaly přibližně 3,3 % tržního podílu. Rozdíl mezi oběma systémy se v lednu dokonce ještě zvýšil na sedm desetin procentního bodu. V prosinci činil rozdíl pouhé tři desetiny bodu.

Neschopnost Windows 8 překonat tolikrát zatracované Visty je pro Microsoft velmi špatným znamením. Windows Vista se ve své době dočkaly velmi chladného přijetí a Microsoft je v průběhu následujících let v podstatě zatratil. Při uvedení Windows 8 na trh se počítalo spíše s tím, že systém bude následovat kroky úspěšnějších Windows XP a 7. To, že se nyní o systému mluví také v souvislosti s Windows Vista, však neznačí nic dobrého.

Ještě hůře Windows 8 vycházejí ze srovnání se svým předchůdcem. Tři měsíce od svého uvedení v říjnu 2009 běžely Windows 7 na 8,2 % všech počítačů se systémem od Microsoftu. To je téměř třikrát více, než kolik činí současný podíl Windows 8. Aby toho nebylo málo, růst nového systému se měsíc od měsíce zpomaluje.

Microsoft sice uvádí, že za tři měsíce již prodal přibližně stejné množství licencí na Windows 8, jako v případě Windows 7. Podle analytiků však zřejmě půjde o licence OEM a počítače živořící ve skladech prodejců, takže se nemohou promítnout do statistik Net Applications. Dalším možným vysvětlením je to, že velké množství uživatelů si Windows 8 pouze vyzkoušelo a posléze provedlo přechod zpět na Windows 7.

Na druhou stranu, pokud to Microsoft myslí s Windows 8 vážně, pak by měl změnit svou cenovou politiku. Od 1. února totiž začaly platit plné ceny pro přechod na Windows 8 a zákazníci to výrazně pocítí na svých peněženkách. Do konce ledna bylo možné provést přechod na nový systém za přijatelných 780 Kč. Nyní je na oficiálních stránkách uváděna předběžná maloobchodní cena 2950 Kč za Windows 8 a 6825 Kč za Windows 8 Pro. Systému tedy reálně hrozí, že růst jeho tržního podílu ještě zpomalí.

Byl pro vás článek přínosný?