Hlavní navigace

Programpro střihdomácího videa

1. 12. 2007

Sdílet

Adobe Premiere Elements 4 Pokud jste si v minulosti poří¬dili pro zachycení vzpomínek digitální kameru, zcela ji...


Adobe Premiere Elements 4


Pokud jste si v minulosti poří¬dili pro zachycení vzpomínek digitální kameru, zcela jistě jste po nedlouhé době zjistili, že přilo¬žený software nenabízí mnoho možností. Pro pohodlný sestřih domácího videa je prostě nutné použít plnohodnotný nástroj, který zvládá mnohem více služeb, nabízí komfortní ovládání a svo¬bodu při střihu i následném ex¬portu videa na DVD, Blu-ray, pásku miniDVnebo třeba internet. Jednou z takových aplikací je beze¬sporu nejnovější aplikace Adobe Premiere Elements 4. Na rozdíl od mnohých jiných domácích střižen poskytuje až překvapivě vyspělé služby. Ostatně, z našeho článku to poznáte sami.
Instalace softwaru je snadná, stačí vložit instalační DVD nosič do mechaniky a následně potvr¬dit v instalačním průvodci přednastavené volby. Jedinou pod¬statnou záležitostí instalačního procesu je snad jen zadání sériového čísla a volba jazykové verze. Na výběr je angličtina, němčina, francouzština a japonština. Čeština bohužel podporována není.
Vzhled uživatelského prostředí Adobe Premiere Elements 4 považujeme za velmi propracovaný a v mnohém připomíná prostředí plnokrevné profesionální střižny Adobe Premiere PROCS3. Na roz¬díl od ní je však Premiere Ele¬ments 4 „odlehčená“ tak, aby měl domácí uživatel o dostupných službách maximální vizuální pře¬hled. Vidět je to jak na rozmístění oken, tak na názorných ikonkách, animovaných šablonách prolína¬ček a podobně. Velmi hezky je vyřešen pravý panel s rychle dostupnými nástroji a průvodci, které vám pomohou při digitalizaci videa z kamery, při vytváření prolínaček, aplikování efektů, vyhledávání videa na disku, tvor¬bě DVD nebo Blu-ray menu nebo třeba při exportu videa pro oblíbený server YouTube nebo použi¬tí na webových stránkách.
Možnosti střižny jsou skutečně rozsáhlé. Tak velké, že při pohledu na tuto domácí střižnu začne bezpochyby nejeden profesionální tvůrce žárlit. Ale vážně: Premie¬re Elements 4 nyní podporuje snad všechny rozšířené typy domácích kamer. Od páskových miniDV, HDV, přes kamerky se záznamem na DVD, paměťovou kartu nebo pevný disk. Aplikace si poradí s mnoha formáty. Pod¬pora se týká nejen klasického DVči MPEG-1, ale i MPEG-2, MPEG-4, H.264, standardních AVI, Win¬dows Media, QuickTime, 3GP, Dolby Digital Stereo, PSD, JPEG, AI, PNG, DVD a dalších. Dokonce i formátů, které se vyskytují v pro¬fesionálním segmentu grafiky a videa. Na produktu potěší i další vlastnosti, např. automatická detekce scén, připravené šablony Themes, promyšlené ovládání, možnost pracovat s mnoha video vrstvami, export videa pro mobil¬ní telefony a další.
Pokud toužíte po ještě širší svobodě při tvorbě (spíše graficky orientovaného obsahu), není od věci si pořídit ještě editor pro úpravu grafiky a fotografií Adobe Photoshop Elements 6, který s Premiere Elements dobře spolupracuje.

Verdikt

Adobe Premiere Elements 4 je velmi vyspělá domácí střižna. Doporučit ji můžeme nejen úplným amatérům, ale i nezávislým tvůrcům, kteří nechtějí investovat velké peníze do drahé profesionální střižny. Pokud uživatel zjistí, že ho video baví, je vcelku snadné přejít na plnokrevnou střižnu Premiere PRO CS3.

Adobe Premiere Elements 4

Systémové požadavky: Procesor Intel Pentium 4 nebo Celeron 1,7 GHz , Pentium 4 3 GHz pro HD a Blu-ray; 512 MB RAM (1 GB pro HD a Blu-ray) pro Windows XP, 1 GB RAM (2 GB RAM pro HD a Blu-ray) pro Windows Vista; 4,5 GB místa na disku; systém Windows XP (SP 2) nebo Vista
Klady: vyspělé funkce, podpora mnoha formátů, uživatelské rozhraní
Zápory: nepodporuje český jazyk
K recenzi poskytla firma:
Adobe Systems
www.adobe.cz
Cena: 2 400 Kč (bez DPH)
Hodnocení: 4

Byl pro vás článek přínosný?