Hlavní navigace

Propouštění v Motorole: Šlo Googlu od počátku jen o patenty?

15. 8. 2012

Sdílet

 Autor: © Motorola
Rozhodnutí Googlu snížit o 20 procent počet pracovníků divize Motorola Mobility znovu vyvolal spekulace, že Googlu šlo již při koupi společnosti především o jejích 17 tisíc patentů.

„Každý v Motorole si takovou otázku pokládá a zároveň se bojí odpovědi,“ říká Jeff Kagan, nezávislý analytik. Záměr Googlu rozvázat pracovní poměr až s 4 tisícovkami zaměstnanců podle něj vyvolal zemětřesení na všech úrovních společnosti Motorola Mobility. „Google navíc nikdy v takovém měřítku nepropouštěl, takže určité znepokojení panuje také na chodbách samotného Googlu,“ dodal Kagan.

Vlastnictví dostatečného množství patentů se v poslední době stalo jakousi pojistkou pro tvůrce smartphonů a tabletů, že se v budoucnu vyhnout jakýmkoliv problémům. Odstrašujícím příkladem je pro ně soudní spor mezi Samsungem a Applem.

Motorola již dříve informovala o svém záměru snížit počet modelů mobilních telefonů, které vyrábí (jen v roce 2011 uvedla 27 modelů) s cílem dosáhnout lepší efektivity na přeplněném trhu s chytrými telefony. Svůj plán znovu potvrdila toto pondělí ve svém prohlášení adresovaném americké Komisi pro cenné papíry (SEC).

V dokumentu pro SEC se také uvádí, že snížení počtu zaměstnanců a další změny mají zajistit ziskovost společnosti, která se hned ve 14 z posledních 16 čtvrtletí ocitla ve ztrátě. Motorola prý zjednoduší své portfolio tím, že se místo běžných telefonů bude soustředit na více inovativní a zisková zařízení.

Jeden zdroj blízký Googlu, který však nechce být jmenován, nicméně potvrdil, že platí dlouhodobý závazek Googlu investovat do Motoroly přes 12,5 miliard dolarů. Proto prý vznikla i nová divize pokročilých technologií a projektů, kterou tvoří skupina elitních vědců. Ta má být podle něj důkazem, že Google to s Motorolou myslí vážně. Trhy mají očividně propouštění rády, protože hodnota akcií Googlu na burze NASDAQ v pondělí vzrostla o 2,4 % na 657,39 dolarů.

Mnoho analytiků se přesto domnívá, že primárním cílem Googlu bylo vždy získat patenty a samotná Motorola jej až tak nezajímá. Jde podle nich hlavně o radiokomunikace a snahu být připravena na případné spory s Applem. Poukazují také na fakt, že Google v červenci uvedl na trh tablet Nexus 7, který pro něj vyrábí ASUSTeK, ačkoliv Motorola vyrábí vlastní tablety s Androidem.

„Pokud jde Googlu skutečně jen o patenty, což je samozřejmě možné, pak je pouze otázkou času, než se rozloučí s dalšími pracovníky,“ myslí si Kagan.

Byl pro vás článek přínosný?