Hlavní navigace

Proveďte rychlou kontrolu zabezpečení svých IoT zařízení

23. 2. 2017

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Nenechte své chytré hodinky napospas hackerům a prověřte si jejich stav zabezpečení pomocí webové aplikace od firmy BullGuard.

Tak jste strávili docela dlouhou dobu s Alexou, abyste ji naučili, jak má správně zapnout bezdrátové reproduktory, jak má rozsvěcovat světla v obývacím pokoji a jak má používat inteligentní kameru. To vše je bezpochyby hezké, ale jste si jisti, že je váš nový komplet pro IoT nejen použitelný, ale i zabezpečený?

Odpověď na tuto nelehkou otázku vám nabízí firma BullGuard, která vyvinula velmi jednoduchý nástroj, který vám dokáže velmi rychle zjistit, zda vaše sestava IoT netrpí některým z těch základních problémů, co se týče zabezpečení. Tento nástroj se nazývá Internet of Things Scanner. Jedná se o službu, která kontroluje, zda se některá z vašich zařízení náhodou nenachází na vyhledávači Shodan. Tento vyhledávač totiž umožňuje prakticky komukoliv vyhledat zařízení IoT, která jsou veřejně přístupná na Internetu. Mezi taková zařízení například patří kamery, tiskárny či teploměry. Přitom se vcelku logicky předpokládá, že všechna zařízení, která jsou takto dostupná, jsou zároveň napadnutelná hackery – samozřejmě jen tehdy, pokud trpí bezpečnostními trhlinami v softwaru, které se dají případně zneužít.

IoT scanner od firmy BullGuard

Webová aplikace firmy BullGuard je velmi jednoduchá – v podstatě stačí, když se přesunete na její web a klepnete na tlačítko Check if I am on Shodan. Výsledek se dozvíte za několik sekund. A pokud budete mít štěstí, zobrazí se vám výsledek podobný tomu na obrázku výše.

Poté můžete klepnout na tlačítko Deep Scan, kterým použijete nástroj od firmy BullGuard pro spuštění vyhledávání všech zařízení ve vaší síti za účelem zjištění existence případných problémů se zabezpečením. Nevýhodou tohoto testu je skutečnost, že toto podrobné prohledávání může způsobit, že se zranitelná zařízení vyskytnout ve vyhledávači Shodan. Pokud se však během tohoto testu zjistí nějaké problémy se zabezpečením, pak firma BullGuard tvrdí, že dokáže poskytnout podrobné informace o tom, jak problematická zařízení zabezpečit.

soutez_casestudy

Firma BullGuard rovněž nabízí dokument pro všechny majitele zařízení IoT, v němž uvádí tři základní a velmi jednoduché tipy pro zabezpečení vaší domácí počítačové sítě, kterými by se měl řídit každý, ať již má ve své domácí počítačové síti nějaká IoT zařízení či nikoliv. Jedná se o tato základní pravidla: nastavit heslo pro přístup do svého smartphonu, změnit výchozí heslo pro přístup ke konfiguraci svého směrovače a změnit výchozí heslo pro přístup do své bezdrátové sítě.

To je vše, co se týká nástroje pro skenování zabezpečení zařízení IoT od firmy BullGuard. Jedná se o velmi jednoduchý způsob, jak zjistit, zda vaše zařízení IoT netrpí některými velmi známými zranitelnostmi. Velmi doporučujeme tento nástroj použít jak pro kontrolu stávajících zařízení IoT, tak při přidání jakéhokoliv nového zařízení do bezpochyby se neustále rozšiřující sbírky zařízení pro inteligentní (chytrou) domácnost.

Byl pro vás článek přínosný?