Hlavní navigace

Průběžné zálohování

1. 7. 2006

Sdílet

IBM Tivoli Continuous Data Protection for Files V současnosti je na trhu několik desítek zálohovacích utilit, vyu


IBM Tivoli Continuous Data Protection for Files


V současnosti je na trhu několik desítek zálohovacích utilit, využívajících standardní metody ochrany dat (tedy jejich kopírování na přání). IBM Tivoli CDP for Files však přináší pro pracovní stanice něco, co bylo dosud dostupné pouze pro serverové aplikace. Použitá metoda zálohování (CDP) totiž chrání vaše soubory automaticky a nepřetržitě, a to při zachování snadného nastavení, srozumitelného i běžnému uživateli.
Tivoli CDP for Files spustíte na všech verzích Windows řady 2000, 2003 a XP. Podporovány jsou však pouze jejich 32bitové verze. Správa programu se provádí kompletně přes webové rozhraní a je tak dostupná i z jiného počítače. V současnosti je podporován jak Internet Explorer, tak jeho konkurenti pocházející z projektu Mozilla. Základním kamenem programu je ovladač, který běží rezidentně na pozadí operačního systému. Monitoruje uživatelsky definovaná data a v případě jejich změny automaticky a okamžitě uloží jejich kopii (nebo více kopií) na zvolené místo.
Konfigurační menu je rozděleno do pěti základních sekcí. První z nich zobrazuje Status celého mechanizmu zálohování. Najdete v ní poslední provedené akce (včetně přehledu zálohovaných souborů), tabulku s počtem zálohovaných souborů nebo použité místo pro zálohy na vašem pevném disku. Druhá sekce (RestoreFiles) slouží k obnovení souborů. Lze v ní definovat úložiště, ze kterého má program data obnovit (viz dále), nebo nastavit časové období, ve kterém se má vyhledávat. K dispozici je i přímý seznam složek, v nichž byla nějaká data zálohována, lépe se tak dostanete přímo k potřebným souborům. Sekce Configure je největší a nejdůležitější. Podstatou Tivoli CDP for Files je samozřejmě průběžná záloha vybraných souborů, uživatel se tak nemusí ani v základní konfiguraci o nic starat. Je však možné nastavit klasickou zálohu (Scheduled), která se provede v určitý čas se zvolenými parametry na předem dané úložiště. U průběžného zálohování (Continuous) je však nutné stanovit maximální velikost prostoru, který se pro data využije. Soubory pro zálohu vyberete snadno pomocí jejich přípon (pro hromadný výběr lze použít i masku). Stejným způsobem lze definovat soubory a složky (pouze v tomto případě), které se zálohovat nebudou. Užitečné je tlačítko Synchronize, po jehož stisku je okamžitě provedena záloha všech souborů podle aktuálního nastavení. Tuto funkci využijete např. před riskantnějšími operacemi prováděnými na vašem PC. Sekce Advanced sloužící k monitoringu procesů a konfiguraci pokročilých parametrů zálohování. Múžete zde nastavit počet kopií každého zálohovaného souboru. Standardně se ukládá pět posledních změn a teprve poté je nejstarší přemazána tou nejnovější. Součástí pokročilého nastavení je také definice priorit jednotlivých procesů, např. zálohování z lokálního nebo síťového disku. Můžete také vybrat soubory a složky, které nemohou být za žádných okolností změněny ani smazány. Pokud používáte program v síti, obsahuje sekce Advanced nástroje pro monitoring a reporting procesů na síťových stanicích. Webové rozhraní obsahuje i krátkou a přehlednou nápovědu, která vás krok za krokem provede základním nastavením celého programu. Vysvětlující texty jsou dostupné přímo v konfiguračních dialozích.
Tivoli CDP for Files je skutečně velmi povedený a v mém případě i bezchybně funkční software pro průběžné zálohování. Ovládání přes webové rozhraní je snadné i přes neexistenci lokalizace. Pohodlnou práci s programem završuje přehledná a stručná nápověda. Průběžná záloha je při nečekaných pádech textových editorů a tabulkových kalkulátorů jistě velmi vhodnou metodou ochrany dokumentů.

IBM Tivoli Continuous Data Protection for Files

snadné a srozumitelné nastavení
průběžná a klasická metoda zálohování
bezchybná funkčnost
chybějící lokalizace
K recenzi poskytla firma: IBM
www.ibm.cz
Cena: 1 060 Kč (bez DPH)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku