Hlavní navigace

Průvodce Ice Cream Sandwich: Zatím nejlepší Android

24. 10. 2011

Sdílet

 Autor:
Jak se zdá, Google vyslyšel přání svých uživatelů a v novém „zmrzlinovém“ Androidu 4.0 Ice Cream Sandwich zmrazil celou řadu neduh svých předchůdců. Dopřejte si malou ochutnávku!

Další laskomina od Googlu v podobě androidí ruské zmrzliny je tu a my se nemůžeme dočkat, až se do ní pořádně zakousneme. Jestli se vám stejně jako nám sbíhají sliny, dopřejte si alespoň malou ochutnávku prostřednictvím našeho průvodce novinkami.

Nový Android 4.0 Ice Cream Sandwich je po designové stránce zcela novým operačním systémem. Google ho celý přizpůsobil přáním svých uživatelů, a to od metod navigace až po fonty. Nástupce medové plástve a perníčku byl představen společně s debutem smartphonu Samsung Galaxy Nexus, který Android 4.0 Ice Cream Sandwich nabídne uživatelům na samé špici první linie.

Lockscreen a domácí obrazovka

Aplikace pro zamknutí displeje neboli lockscreen nápadně připomíná tu z tabletů s Android Honeycomb - je na ní jednoduchá ikonka zámku v kroužku. Domácí obrazovky se chovají úplně stejně jako u dosavadních Androidů - mezi obrazovkami navigujete posouváním prstu ze strany na stranu. Novinkou je nastavitelný panel oblíbených položek, který připomíná “dok” z iOS.

Android 4.0

Další specialitou na oko převzatou od Applu je vytváření složek přesunutím jedné aplikace nad druhou. Galaxy Nexus nemá žádná fyzická tlačítka, a proto jsou ikony pro návrat, domácí stránka a poslední aplikace umístěny přímo v dolní části obrazovky. “Šuplík” s aplikacemi opět vypadá jako u Honeycombu, nyní však procházíte seznamem pohybem prstu vlevo a vpravo. Widgety mají v šuplíku vlastní panel, aby je uživatel snadněji nalezl.

Poslední aplikace a gesta

Pokud stisknete tlačítko posledních aplikací, zobrazí se vám posouvatelný seznam právě běžících programů, každý s obrázkem náhledem. Chcete-li některý z nich vypnout, prostě jej odsunete prstem mimo obrazovku. Odsouvací manévr funguje v rámci Android Ice Cream Sandwich v podstatě všude - dokonce tak zavřete i konkrétní zprávu na panelu oznámení.

Kromě toho podporuje tento panel nově i zobrazování fotografií a ovládání hudebního přehrávače. K panelu se navíc dostanete i bez nutnosti odemykání přístroje: prostě jej chytnete, posunete dolů a už čtete nové zprávy nebo e-maily.

Android 4.0

Diskutovanou novinkou je odemykání přístroje za pomoci rozeznávání tváře. Při oficiálním představení totiž Galaxy Nexus po spuštění majitele nerozpoznal a zůstal zamčený. Věřme, že do té doby, než se nový Android dostane do prodeje, budou podobné problémy minulostí.


Klíčové aplikace aktualizovány

Všechny klíčové aplikace Androidu získaly nový facelift i nové funkce. Na oficiálním představení se však v tomto ohledu dostalo pouze na detaily ohledně prohlížeče, kalendáře a Gmailu.

Webový prohlížeč nyní podporuje synchronizaci oblíbených záložek mezi Google Chrome ve vašem počítači a prohlížečem v Ice Cream Sandwich. Google navíc do prohlížeče přidal možnost prohlížení v panelech, jako je to běžné u desktopových prohlížečů, což usnadňuje přecházení mezi aktuálně otevřenými stránkami. Největším updatem je však schopnost ukládání stránek pro offline procházení.

Podstatnou aktualizací prošel i Gmail. V dolní části stránky se objevil “Action Bar”, který se mění podle toho, kde se právě v rámci Gmailu pohybujete. Například pokud jste ve složce doručených zpráv, je panel akcí složen z možností pro psaní nové zprávy, hledání konkrétního e-mailu a podobně. Nová tabulka pro náhled vám pak umožní kouknout se na e-maily, aniž byste je otevřeli, a navíc můžete procházet offline zprávy za posledních 30 dní.

Android 4.0

V rámci kalendáře lze přibližovat a oddalovat jak je libo, a tak odhalovat detaily jednotlivých událostí, případně získat přehled o všech následujících událostech v kostce.

Android 4.0

Mluv se mnou

Zajímavým vývojem prošla i aplikace pro převod mluveného slova do psaného textu, nicméně tu využijí především anglicky mluvící (a textující) uživatelé. Začnete zkrátka ke svému telefonu mluvit a software se automaticky aktivuje. Nejedná se sice o “bombu” typu Siri, nicméně je to velká věc pro lidi, kteří zrovna nemohou z různých důvodů psát, třeba pro řidiče.

Fotoaparát a galerie

Fotoaparát by neměl mít vůbec žádnou prodlevu mezi zmáčknutím závěrky a pořízením fotografie. Nevíme ovšem zatím, zda se jedná o specialitu Galaxy Nexus či to bude u telefonů s Androidem 4.0 pravidlem.

Nástroje pro editaci obrázků

Po vyfocení snímku můžete pořízenou fotografii ihned sdílet, a to pouhým poklepáním. Vyskočí vám seznam aplikací, pomocí nichž lze sdílet, a z tohoto seznamu si jednoduše vyberete. Ice Cream Sandwich navíc nabízí velkou škálu nástrojů pro editaci fotografií - různé filtry, schopnost upravit úhel obrázku, redukci červených očí či možnosti ořezání. Jakékoliv změny se uloží v kopii, takže se nemusíte obávat ztráty originálu.

Android 4.0

Ice Cream Sandwich přináší také jednoduchou tvorbu panoramat. Aplikace vás provede celým procesem a fotku udělá tak říkajíc za vás. Nahrávání videa se nově může chlubit nepřerušovaným zaostřením či rychlými videosnímky. Stejně jako k panelu oznámení se i k fotoaparátu dostanete přímo ze zamčeného displeje posunutím zámku vlevo.

Aplikace People

Program s kontakty je taktéž vylepšen a na Androidu 4.0 se objevuje pod označením People, tedy Lidé. People aplikace funguje na stejném principu jako kontakty u Android 2.x, ale karty s kontakty teď při rychlém prohlížení ukazují mnohem více informací. Malé obrázky s náhledy jsou nahrazeny fotografiemi ve vyšším rozlišení, které se zobrazují na displeji, když vám daný člověk volá. Pokud navíc máte kontakt spojený se sociální sítí, zobrazují se vám k němu automaticky aktuální data z Twitteru či Facebooku (tedy v kontaktech, ne při volání).

Android 4.0

Android Beam

Android Beam (paprsek) v operačním systému Ice Cream Sandwich je dalším důvodem, proč si koupit telefon vybavený technologií NFC. S touto aplikací můžete sdílet jakékoliv kontakty či obsah typu webových stránek, map či aplikací mezi dvěma Android zařízeními jejich pouhým přiložením k sobě.

Android Beam

Mapování využití dat

V nastaveních telefonu, pod položkou nabídky s názvem využití dat naleznete tabulku, která ukazuje, kolik dat jste využili daný měsíc, stejně jako předpověď vaší očekávané spotřeby do budoucna. Můžete zde také nastavovat limity a upozornění, takže se přesně dozvíte, kdy jste datový limit překročili a můžete se tak vyvarovat nepříjemných překvapení při obdržení účtu za telefon. Ve specifických sekcích tabulky najdete také informace o tom, která z používaných aplikací “konzumuje” nejvíce dat. Tato funkce je významným krokem k vyšší kontrole uživatelů nad jejich telefony.

Jak již bylo řečeno, prvním Ice Cream Sandwich telefonem bude Samsung Galaxy Nexus vypuštěný už v listopadu. Podrobnější informace o novém smartphonu naleznete v našem článku Galaxy Nexus - nová vlajková loď Googlu a Samsungu.

Byl pro vás článek přínosný?