Hlavní navigace

Průvodce nákupem tiskárny - 2. díl

12. 1. 2014

Sdílet

 Autor: © Pavel Ignatov - Fotolia.com
Možná vám právě dosloužila vaše obstarožní tiskárna, nebo jste se až nyní rozhodli pořídit si tiskárnu domů. Kdo se ale má vyznat v té spoustě modelů, která je aktuálně na trhu k dispozici!

Pokud chcete při nákupu poradit, pak jste na tom správném místě. V tomto seriálu se dozvíte třeba to, který typ tiskárny je pro vás nebo pro vaši firmu ten nejvhodnější, seznámíte se s nejdůležitějšími funkcemi tiskáren, rozhraní, kterými se tiskárny připojují, jak tisknout z mobilních zařízení,  jaké jsou například možnosti práce s papírem nebo jaké další funkce tiskárny nabízí.
V našem setiálu se dozvíte, co můžete od tiskárny v té či oné cenové hladině očekávat a také vám doporučíme ten nejvhodnější typ tiskárny přesně pro vás. Určitě oceníte i naše tipy týkající se nákladů na náplně do tiskáren.

Předchozí díl

Ty nejdůležitější funkce tiskáren

Pojďme se podívat na ty nejzásadnější charakteristiky jednotlivých typů tiskáren, nezávisle na tom, jak je tiskárna velká či jaký má tvar.

Inkoustová tiskárna versus tiskárna laserová: Zatímco laserové tiskárny mají mezi uživateli pracujícími v kancelářích naprosto skvělý zvuk, inkoustové tiskárny mají naproti tomu punc průměrnosti, se kterým se musí vyrovnat. Současné inkoustové tiskárny jsou mnohem a mnohem lepší než jejich předchůdci, přičemž na trhu se dají najít velmi podařené modely vhodné jak pro domácí uživatele, tak uživatele pracující v kancelářích. Doporučujeme zejména domácím uživatelům a uživatelům pracujícím v malých kancelářích dobře zvážit, zda pro ně nebude výhodnější pořídit namísto levné laserové tiskárny kancelářskou inkoustovou tiskárnu. Za stejnou cenu vám toho inkoustová tiskárna nabídne více – více funkcí, vyšší rychlost a menší cenu tisku na stránku.

 

Multifunkční tiskárny: Je velmi obtížné najít dnes tiskárnu, která umí pouze tisknout – ale proč byste takovou tiskárnu vůbec hledali? Vždyť multifunkční tiskárna obsahující skener vám usnadní kopírování dokumentů či jejich digitalizaci. Pokud si skutečně nejste stoprocentně jisti, že budete chtít na tiskárně skutečně pouze tisknout, pak určitě vsaďte na multifunkční tiskárnu, která je zajímavá právě tím, že nabízí více funkcí.

 

Možnosti připojení: Všechny tiskárny se dnes připojují k počítači prostřednictvím rozhraní USB a tiskárny určené pro kancelářské použití mají port Ethernet umožňující připojit počítač přímo do drátové sítě. Naprostou nezbytností je dnes takřka pro každou tiskárnu komunikace prostřednictvím Wi-Fi, a to jak kvůli jednoduchosti instalace v domácím prostředí, tak kvůli práci na mobilních zařízeních v kanceláři. Dobře popřemýšlejte, než ze seznamu funkcí vyřadíte podporu Wi-Fi – to platí i tehdy, pokud má tiskárna sloužit byť jen jednomu jedinému uživateli v domácnosti a když nemá být sdílená.

 

Tiskárna Samsung Printer Xpress C410W vypadá stejně jako jakákoliv jiná barevná laserová tiskárna nižší třídy, ale překvapí podporou technologie NFC a aplikací pro párování s mobilními zařízeními

CS24

 

 Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?