Hlavní navigace

První notebook s ohebným displejem je v předprodeji

30. 9. 2020

Sdílet

 Autor: Lenovo
Lenovo hodlá změnit způsob, jakým pracujeme s počítačem. Jeho skládací novinka Lenovo ThinkPad X1 Fold vyjde na skoro 60 tisíc korun.

První notebook s ohebným displejem – Lenovo ThinkPad X1 Fold – je v předprodeji. Mezi své první majitele by se měl dostat koncem roku. Cenovka? V přepočtu skoro 60 tisíc korun. Možná se ptáte, proč byste měli notebook s ohýbacím displejem vlastně chtít (zvlášť v době, kdy je omezeno cestování a práce se z kanceláří přesouvá do domovů), Lenovo však neskrývá ambice změnit způsob, jakým používáme počítače. Primátů si navíc ThinkPad X1 Fold připisuje víc, pojďme se tedy na novinku čínského výrobce podívat zblízka.

Displej

Samozřejmě – ohebný nebo chcete-li skládací, s rozměry 13,3“, dotykovou OLED technologií, rozlišením 2048x1536, svítivostí 300 nitů a standardem DCI-P3. Součástí balení bude také Lenovo Mod Pen pro zápis digitálním inkoustem. Zjednodušeně řečeno se displej skládá z několika tenoučkých vrstev, z nichž každá má svůj účel, ať už technologický či ochranný – Lenovo demonstrovalo jeho odolnost při kontaktu s upuštěným kovovým ložiskem…

Pant

Vývojáři vypichují hlavně plynulost ohybu a také skutečnost, že displej se při vyšším počtu ohybů nevrásní. Finální design pantu tak je na pohled jednoduchý, ale zároveň komplexní.

Kožené krytí

Zadní strana je kryta kůží, takže ThinkPad X1 Fold trochu vypadá – a zároveň je též cítit – jako kniha. Krytí má svůj vlastní ohýbací mechanismus, takže je pevné a napnuté v jakékoliv pozici. Zároveň z něj lze vyhnout stojánek, díky kterému lze notebook na rovném povrchu postavit do vzpřímené polohy.

Klávesnice

K notebooku si lze připlatit za klávesnici Fold Mini, kterou lze připojit zcela bezdrátově skrz Bluetooth anebo ji magneticky připevnit k okraji displeje, čímž ThinkPad X1 Fold získá tvar připomínající klasický notebook. Takové připojení zároveň zajistí nabíjení klávesnice.

Lenovo na ThinkPadu X1 Fold pracovalo pět let, během kterých prošlo několika designovými fázemi. Dnes je potvrzeno, že jeho součástí bude operační systém Windows 10 Home nebo Windows 10 Pro, spolu s firemním softwarem nazvaným Mode Switcher určeným speciálně pro skládací typ displeje – uživatel si bude moct vybrat, zda jej používat standardně, či jako duální.

A zde ještě specifikace ThinkPadu X1 Fold:

-          CPU: Intel Tiger Lake Core i7

-          RAM: 8GB LPDDR4X 4267MHz

-          Kapacita: až 1TB PCIe M.2 NVMe SSD

-          Displej: 13,3“, 2048x1536 OLED, dotykový

-          Grafika: Intel UHD 11. generace

-          Porty: 1x USB 3,2 Gen 1, 1x USB 3,2 Gen 2, 1x SIM slot

-          Konektivita: WiFi6, Bluetooth 5,1,4G LTE

-          Baterie: 50WH, až 8,5 hodiny provozu

-          Rozměry při složení: 6,23 x 9,29 x 1,09 palců

soutez_casestudy

-          Rozměry při rozložení: 11,79 x 9,29 x 0,45 palců

-          Hmotnost: 0,99 kg

Byl pro vás článek přínosný?