Hlavní navigace

První pohled: smartphone ZTE Open s operačním systémem Firefox - 2. díl

12. 3. 2013

Sdílet

 Autor: pcadvisor.co.uk
Na nedávno uplynulém veletrhu MWC 2013 byl představen nový operační systém pro smartphony od společnosti Mozilla, který nese název Firefox OS. My jsme se na něj podívali prostřednictvím prvního modelu externího výrobce ZTE Open.

Předchozí díl

K dispozici je již nyní spousta aplikací založených na HTML5, jako je Twitter, Facebook, IMDB (mezinárodní filmová databáze), Pinterest, Wikipedia, Pulse a Time Out. Sice netušíme, proč pro každou z uvedených služeb existuje zvláštní aplikace, když k nim lze přistupovat přes běžný prohlížeč, ale to by byla spíše otázka zobecnitelná pro všechny současné platformy. Podle Mozilly vývojáři nový systém ocení, neboť se jim pro něj budou jednoduše přizpůsobovat webové aplikace.

Protože se bude jednat o pro mnoho uživatelů vůbec první smartphone, měla testovaná verze od Telefóniky předinstalovanou aplikaci pro kontrolu nákladů na datové přenosy. Vestavěným prohlížečem je „překvapivě“ Firefox, v němž běžely webové stránky i na onom nízkorozpočtovém ZTE Open poměrně plynule.

Firefox OS ZTE Open

Kromě Firefox Marketplace mohou uživatelé v systému nalézt i aplikace s čímsi, co se nazývá Dynamic Search (dynamické vyhledávání). Tato funkce pročesává web a aplikace relevantní vašemu vyhledávanému termínu. Jestliže zkusíte hledat například „Rolling Stones“, dostane vás Dynamic Search na příslušné odkazy na na YouTube, Amazon, Wikipedii, Twitter a další, přičemž obrázek vyhledávaného pojmu se zobrazil na pozadí. Dynamic Search vyvoláte jednoduše švihnutím doprava na hlavní domácí obrazovce.

Další věc jsme ani neočekávali, že na ZTE One nalezneme. Jedná se o sekci multitaskingu, k níž lze přistoupit zmáčknutím a podržením tlačítka „domů“. Taková akce zobrazí všechny aktuálně spuštěné aplikace, mezi nimiž takto můžete přepínat a také je zavírat – stisknutím křížku nebo odsunutím aplikace mimo obrazovku.

I přes původní obavy je Firefox OS celkově poměrně svižný systém, který trochu pokulhává při načítání nástroje Dynamic Search.

Pokud uvážíme, že smartphony s Firefox OS budou zaměřeny na rozvíjející se trhy, je jasné, že Mozilla uhodila hřebík na hlavičku. Operační systém dobře vypadá, je opravdu jednoduchý na používání a disponuje také některými užitečnými aplikacemi.

CS24

Jestliže se Firefox OS dostane na západní trhy, bude zde mít situaci poměrně ztíženou konkurencí hlavně ze strany iOS a Androidu, ale také Windows Phone 8. Pro udržení konkurenceschopnosti bude muset být systém dostupný také na pár dražších (a výkonnějších) modelech.

Konec

Byl pro vás článek přínosný?