Hlavní navigace

První pohled: Sony Vaio VGN-P11Z

14. 3. 2009

Sdílet

Společnost Sony by nás ráda přesvědčila, že její laptopy řady P-series nejsou netbooky, nýbrž tzv. ultrapřenosnými notebooky. Dle našich dřívějších zkušeností se zařízeními této řady můžeme souhlasit, že jsou o mnoho přenosnější než ten nejmenší netbook. Nicméně jsou také mnohem dražší.

První pohled: Sony Vaio VGN-P11Z

K dispozici jsou tři modely – první nese označení VGN-P11Z, další VGN P19WN/Q a třetí, nejrychlejší z nich, VGN-P19VN/Q. Kromě rychlosti jsou výše uvedené modely seřazeny i podle pořizovací ceny.

První dva modely série mají některé prvky shodné – mezi nimi například 1,33 GHz procesor Intel Atom a 60 GB pevný disk. Oba modely odlišuje v podstatě pouze to, že dražší z nich (business model) je dostupný pouze v černé barvě, má předinstalovaná Windows Vista Business a jeho součástí je i rozšíření portů, konkrétně o ethernet a přípojku VGA. Nejvyšší model využívá služeb procesoru Atom o frekvenci 1,66 GHz, data se zde ukládají na 128 GB solid state disk.

Všechny laptopy v sérii potom obsahují 2 GB paměti, 8-palcovou širokoúhlou obrazovku o rozlišení 1 600 x 768 pixelů a poměrně chudé konektorové vybavení – dva USB porty a zdířku na sluchátka. Součástí všech tří počítačů jsou potom webová kamera, vestavěný mikrofon a 2 sloty na paměťové karty – klasickou SD a Memory Stick od Sony. Dále stojí za zmínku 3G modem, do kterého pouze vložíte platnou SIM kartu a můžete začít s datovými přenosy.

Pro ovládání kurzoru se Sony nechala inspirovat společností IBM – využívá totiž tzv. trackpointu, který byl doteď doménou laptopů IBM (Lenovo). Tento trackpoint je u modelů Sony umístěn uprostřed klávesnice. Vzhledem k velikosti displeje a jeho vysokému rozlišení jsou systémové ikony ve standardním nastavení snad nejmenší, jaké jsme kdy viděli.

CS24

Se svou velikostí 245 x 120 x 20 mm je Vaio nejmenším přenosným počítačem s klasickým operačním systémem na trhu. Představte si databanku Psion s Windows. Ovšem na druhou stranu má P11Z poměrně nízký výkon. Běžně se výrobci snaží sladit následující parametry: velikost, váhu, chlazení a výdrž baterie. Naše testy však ukázaly, že firma Sony sice záležitosti váhy a a chlazení zvládla na jedničku, v oblasti výkonu však pokulhává. Tento problém je navíc znásoben volbou operačního systému – na laptopu je totiž nainstalován systém Vista, bez jakékoliv možnosti „downgrade“ na XP. Kvůli výkonu museli vývojáři Sony dokonce vzdát rozhraní Aero a nainstalovat systém v rozhraní Basic, aby uživatelé mohli bez problémů sledovat video.

Ergonomie také není žádný zázrak. Klávesnice má mrňavé klávesy, které prakticky znemožňují rychlé, automatické psaní. A trackpoint asi nepřiroste k srdci uživatelům, kteří jsou zvyklí na mnohem všestrannější trackpad.

Vlastnosti

procesor Intel Atom Z520 1,33 GB, 8-palcový displej o rozlišení 1600 x 768 s LED podsvícením, Windows Vista Home Premium, 60 GB PATA harddisk, 2 GB DDR2 RAM, 2 x USB 2.0, Intel GMA 500, webová kamera, mikrofon, výstup na sluchátka, wi-fi 802.11a/b/g/draft-n, 3G modem, Bluetooth, rozměry: 245 x 120 x 20 mm, hmotnost: 640 g.

Hodnocení

Zatím jsme vyzkoušeli pouze „předběžný kousek“, objektivněji budeme moci stroj posoudit až poté, co se příští měsíc dočkáme sériového provedení. Doufáme, že do té doby se Sony podaří vyřešit problém s výkonem.

Byl pro vás článek přínosný?