Hlavní navigace

Raspberry Pi – školní pomůcka nebo univerzální pomocník?

4. 3. 2012

Sdílet

 Autor: © Raspberry Pi Fundation
Ve středu byla k prodeji nabídnuta první sada miniaturních počítačů. Okamžitě byla vyprodána a nyní je možné si ji jen předobjednat. K čemu se dá taková chytrá destička využít?

Předobjednávka Raspberry PiPokud jste v online obchodě vyplnili kontaktní údaje, dostanete s jistou prodlevou e-mailem pozvánku, která vás navede na stránku s možností sestavení předběžné objednávky. Rozhraní obchodu Farnell je k dispozici v češtině a ceny uvádí v korunách podle aktuálního kurzu koruny k britské libře. Poštovné ve výši rozumných 130 korun je pevné. Cena včetně poštovného činí pro plátce DPH mírně přes 800 korun, pro neplátce je zhruba o 150 korun vyšší. Pokud vyplníte objednávku, nezbývá vám než čekat a mezitím přemýšlet o tom, k čemu miniaturní počítač využijete.


Tvůrci předpokládali, že Raspberry Pi bude určen zejména pro školy, kde má sloužit k výuce informatiky. Miniaturní základní deska osazená vším potřebným pro spuštění operačního systému a práci v něm se ale může hodit i k mnoha dalším účelům. Podívejme se na některé z nich.


Jedním z prvních nápadů je vestavět počítač do klávesnice a vytvořit tak počítač velikosti klávesnice. Stačí ho jen připojit k nabíječce telefonu pomocí konektoru mikro-USB a k televizi nebo monitoru pomocí konektoru HDMI nebo RCA a můžete začít pracovat. Získáte poměrně přenosný počítač. A pokud vestavíte USB modul podporující Wi-Fi, nepotřebujete ani ethernetový kabel.


Raspberry Pi - tričkoKutilové mohou vyrobit domácí multimediální centrum – stačí jen pomocí USB připojit nějaký externí disk. Data můžete nahrávat po síti, odkud se dá také ovládat přehrávání. Ještě šikovnější kutilové připojí pomocí USB rozhraní modul Bluetooth a k ovládání použijí klávesnici a myš komunikující pomocí Bluetooth. Připojení k síti lze opět realizovat buď vestavěným ethernetovým konektorem, nebo modulem s podporou Wi-Fi.


Připojením externího disku můžete vytvořit také jednoduchý server NAS, protože upravená linuxová distribuce Fedora podporuje protokol sdílení Samba využívaný ve Windows. Data navíc můžete mít přístupná nejen z domácí LAN, ale i z Internetu, a to například pomocí SFTP, SSH nebo webového rozhraní. Server může obsluhovat i tiskárny a umožnit tak tisk ze sítě na libovolné tiskárně připojitelné pomocí USB. Mohl by sloužit i jako jednoduchý intranetový server schopný spolupracovat i s desítkami pracovních stanic.

soutez_casestudy


Příznivci internetové telefonie mohou použít některou z distribucí vyladěných pro používání telefonního serveru Asterisk. Raspberry Pi nabídne energeticky nenáročnou, miniaturní a spolehlivou platformu pro obsluhu telefonních hovorů pro domácnost i firmu s několika desítkami zaměstnanců.


Nápadů se jistě objeví mnohem víc. Linuxový počítač zvládne mnoho dalších funkcí a nasazení v nejrůznějších podmínkách. Protože neobsahuje žádné pohyblivé součástky, dal by se využít i jako palubní počítač v automobilu. Nyní už bude stačit jediné – vyrobit dost počítačů. A doufat, že se obchodní kanály nezhoroutí hned po spuštění objednávek, jako se to stalo ve středu.

Byl pro vás článek přínosný?